Nevesinje proslavilo Dan opštine

Odata počast poginulim borcima

  • 08.11.2018. 19:29

Mitrovdan je u Nevesinju dan stradanja, ali i slobode. I ove godine, zajedno sa gostima, Nevesinjci su se prisjetili dvije Mitrovdanske ofanzive 1992. i 1994. godine i odali počast 64-etvorici poginula boraca. Učesnici kažu da se sjećaju svakog detalja borbe prsa u prsa, sjećaju se straha od smrti, ali najjača sjećanja ih vezuju za preveliku želju da odbrane svoje teritorije. 

"Za sedam dana krvavih borbi Nevesinjska brigada je uspjela da sačuva svoje položaje uz pomoć boraca iz doline Neretve i drugih jedinica Hercegovačkog korpusa, da nanese neprijatelju zančajne gubitke, ali i ono što je najvažnije, da sačuva Nevesinje i Hercegovinu," rekao je Rajko Prodanović, komandant Nevesinjske brigade.

Hercegovci se nikada nisu plašili višestruko jačeg neprijatelja, tako je bilo i u prošlom ratu. Zato je danas Nevesinje tu gdje jeste, a Mitrovdan najvažniji dan u godini, kaže načelnik opštine. 

"Čim pomenete Mitrovdan pomislite na dvije stvari, to je sloboda i stradanje. Sloboda ne dolazi bez stradanja niti je ikada došla, ali naš narod je napokon dočekao u ovome ratu da strada za sopstvenu slobodu i sopstvenu državu," kaže Milenko Avdalović.

Najveća utjeha onima koji su izgubili najbliže jeste Republika Srpska, zato ona mora biti jača i bolja svakog dana, poručuju zvaničnici. Najvažnije je, kažu, da se nikada ne zaboravi podvig hercegovačkog naroda.

"Hrabri hercegovački narod, slobodarski narod, slobodarska Hercegovina, je i 92. i 94. godine pokazala šta znači svoja zemlja, šta znači sloboda, šta znače grobovi svojih predaka, šta znači ono sve što je utemeljeno u načelima hrišćanske ideologije, odnosno Pravoslavlja, a to je sloboda, pravda i istina," rekao je Milenko savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 
 
"Ovo moramo da prenosimo svima, posebno našim mladim generacijama, niko ne smije da se stidi Republike Srpske, ove žrtve obavezuju da gradimo i nastavimo njihov put i gradimo Srpsku kao lijepo i dobro mjesto za život," kaže Siniša KAran, izaslanik predsjednika Srpske.

O junačkom podvigu ovih boraca u proteklom ratu znaju svi. Baš zato Mitrovdan nije samo slava Nevesinja, nego i svih boraca u Republici Srpskoj.

"Da dugi niz godina dočekujemo i ovaj i sve ostale praznike u zdravlju sreći i veselju, ali i u znatno boljem materijalnom, ekonomskom, socijalnom, ali i društvenom položaju," rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Služen je parastos poginulim borcima kod centralnog spomen-obilježja u Nevesinju, a delegacije su položile vijence. Danas je osveštan i novosagrađeni Dom kulture „Nebojša Glogovac“, gdje je održana i svečana akademija.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)