Fond zdravstvenog osiguranja

Od sada besplatna i treća vantjelesna oplodnja u Srpskoj

  • 28.06.2018. 19:48

Treći pokušaj vantjelesne oplodnje finansiraće Fond zdravstvenog osiguranja. To je današnja odluka upravnog odbora kojom se pomaže parovima koji ne mogu imati djecu. Inicijativa za ovu odluku došla je od predsjednika Republike Srpske.

"Na zahtjev predsjednika Republike Srpske danas je upravni odbor imao to zadovoljstvo, a još što je važnije i mogućnost da izmjenama pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu omogući svim parovima koji u ovom trenutku imaju problem sa ostvarivanjem potomstva treću proceduru potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja", istakla je Snježana Novaković Bursać, predsjednica upravnog odbora FZO.

Fond je još 2007. godine počeo sa finansiranjem jednog postupka vantjelesne oplodnje, a od 2011. godine dva postupka. Postpukom vantjelesne oplodnje u Srpskoj je rođeno 1.040 beba. 

Iz Fonda napominju da je osim treće besplatne vantjelesne oplodnje uz niz aktivnosti poput najsavremenijih inovativnih lijekova za oboljele od karcinoma pluća, savremenom dijalizom i radioterapijom, Fond još jednom dokazao da aktivnosti usmjerava na osiguranike kako bi im obezbjedili najbolju moguću zdravstvenu zaštitu.

"Što se tiče kompletne situacije da smo da prednjačimo hajd da kažem i okruženju odnosno izjednačili smo se sa Srbijom. Mnoge zemlje iz okruženja nemaju ovoliki broj pokušaja koji fond finansira. Ali ovo su samo kažem mali koraci koje mi nastojimo, evo neki dan smo imali i mono terpaiju koju smo uveli koja je opet najsavršenija u okruženju", istakao je Dejan Kusturić, v.d. direktor FZO.

Godišnji trošak Fonda za vantjelesnu oplodnju je oko 2,5 miliona maraka. U Republici Srpskoj postoji samo jedna klinika koja vrši vantjelesnu oplodnju, a procedura koja uključuje dijagnostiku, terapiju i preglede košta pet i po hiljada maraka.

"Ja sam danas, stvarno mi je puno srce jer žene koje nisu uspjele u dva besplatna pokušaja imaju još jedan pokušaj i ja se iskreno nadam ako bog da već iduće godine više naših malih građana Republike Srpske", istakla je Snežana Misita, predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe".

Najnovije vijesti veoma su obradovale parove u Trebinju. Taj grad već finansira treći pokušaj, tako da će Trebinjci sada imati i četvrtu šansu za vantjelesnu oplodnju. Nedavno je grad Banjaluka raspisao konkurs za sufinansiranje jedne vantjelesne oplodnje. To bi značilo da će Banjalučani pored tri vantjelesne oplodnje koje finansira Fond, za eventualnu četvrtu od grada dobiti dve i po hiljade maraka.  

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.