U okviru pilot projekta

Od Nove godine pet zdravstvenih ustanova prelazi na trezor

  • 08.12.2019. 19:34

Od Nove godine još pet zdravstvenih ustanova prelazi na trezor u okviru pilot projekta, plan je to Vlade Republike Srpske. Prioritet je stabilizacija primarne zdravstvene zaštite, smatra ministar Alen Šeranić.  

Sve su to, poručuje, mjere koje će poboljšati pružanje medicinskih usluga.

"Dva su zavoda, Zavod za transfuzijsku medicinu, Zavod za sudsku medicinu koji ulaze u okvir budžeta Republike Srpske, a razgovarali smo i obezbijedili kroz zaključak Vlade mogućnost da i Domovi zdravlja Derventa, Bratunac i Prnjavor budu dio trezorskog načina poslovanja kroz svoje lokalne zajednice", rekao je Šeranić.

Šeranić je naglasio da bi na taj način bio obezbjeđen kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građanima. Preostale zdravstvene ustanove bi na trezor mogle da pređu u naredne dvije do tri godine. U derventskom Domu zdravlja kažu da su za tako nešto spremni. Direktor Mirko Šaran smatra da bi efekti bili pozitivni. 

"Eventualno bolja kontrola poslovanja što se tiče lokalne zajednice. Prelazi račun na opštinski i to je u biti neka promjena koja ne znači mnogo, ali će tamo gdje su bili neozbiljni gdje su se pravili dugovi, moći će se kontrolisati na ozbiljniji način", rekao je Šaran.

Za sada, na trezoru posluju Dom zdravlja u Čelincu i Kotor Varošu. Da je to bio dobar pokazatelj potvrdjuju i podaci po kojima ovi Domovi zdravlja pozitivno posluju i nemaju dugovanja. Premijer Srpske je rekao da je prioritet rješavanje problema duga u zdravstvenim ustanovama, a da je prvenstvena namjera trezorskog načina poslovanja uvođenje bolje kontrole i racionalizacija trošenja sredstava u zdravstvenom sistemu.