Mokro

Od Nojeve barke do broda Viktorija: U Milanovim rukama drvo postaje zlato

  • 26.10.2019. 11:46

Sedamdesetogodišnji Milan Milanović iz Mokrog, svojim rukama pravi makete drvenih jedrenjaka, kuća i crkvi. Oduvijek je kaže imao talenta i ideja, ali ozbiljnije se ovim počeo baviti 2000. godine. Pravi prema osjećaju jer ga ovom zanatu niko nije učio.

"Nemam pojma, odjednom to dođe. Nema šta ja znam kažem da ja to mogu i uradim. Pa se i ja razmišljam od kud mi inspiracija, niti sam bio mornar ali eto", kaže Milanović.

Napravio je Milan od Nojeve barke, u kojoj se nalaze sve životinje koje su osvijetljene sa 20 sijalica do broda "Viktorija" iz 1806 godine.  Viktoriju je pravio godinu dana, dva i po metra je duga, 180 centimetara visoka. Kilometrom kanapa sve je uvezao i posvijetljeno sa 50 sijalica. Sve je ručno rađeno.

"Pa alat najviše čakija i mala žagica, tako nešo sitno, kliješta. Nema ništa tu fabrikovanao. Izradiš dio i ugradiš dio. I eto potrefilo se da ja to znam bez nekih grešaka", kaže Milan.

Za izradu brodova koristi nekoliko vrsta drveta – jelovinu, borovinu, lipu, a ako je tvrđe, drvo kuva da ne bi pucalo prilikom izrade. Osim brodova Milan pravi i kućice i crkvice.

"Onda je to sve osvijetljeno i ove velike kuće i male kuće i crkvice", kaže Milanović.

Svaka maketa ima ljepotu i posebnost, ali da ih zbog posla keramičara kojim se bavi, u posljednje vrijeme slabije izrađuje.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.