UIO BiH

Od 15. maja pojačane kontrole ugostitelja

14:57, 05.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavila je od 15. marta pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH, jer su analize koje je uradila Uprava pokazale određene nelogičnosti.

Iz UIO su pozvali sve poreske obveznike koji se bave pružanjem usluga hrane i pića da još jednom prekontrolišu prethodno predate PDV prijave i da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obavezu. 

"Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih sami podnesu izmijenjene PDV prijave da bi u potpunosti ispunili zakonsku obavezu i tako izbjegli kazne u procesu kontrola", saopšteno je iz UIO. 

UIO je podsjetila da je djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića jedna od značajnih privrednih grana u BiH. 

"U sistemu PDV-a u BiH je ukupno 2.134 registrovana poreska obveznika iz oblasti 56 djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64 odsto od ukupnog broja registrovanih poreskih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini. Nasuprot tome utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu od svega 0,57 odsto", navodi se u saopštenju. 

Iz UIO ističu navode da se stavljanjem u odnos broja registrovanih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija izrazito negativan koeficijent korelacije koji determiniše najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti. 

"Provedene analize, podaci trećih strana, istorijski podaci, saznanja iz eksternih izvora, kao i emprijska građa drugih poreskih administracija ukazuju na širok dijapazon mogućih poreskih prevara. Rizici koji se ističu u ovom području su izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno učešće gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet akciznih proizvoda", naveli su iz UIO. 

Uprava je poručila da je na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i obveznicima koji se bave ugostitetljstvom za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune nove ili izmijenjene prijave.