Ekstremne klimatske promjene

Očekuju nas sve češće suše, poplave i jako visoke temperature

  • 09.06.2018. 19:34

Trideset dva u plusu, velika vlaga i iznenadne, jake, kiše početkom juna neće nam ništa dobro donijeti, žale se poljoprivrednici iz Srpske, koji imaju sve više muka zbog klimatskih promjena. 

Taman što, kako kažu, ulože u navodnjavanje i malo osavremene proizvodnju, moraju da uvode nešto novo. Kako stvari stoje, ljeta će biti još toplija i duža, pa će i na to morati da se navikavaju.

"Mi smo imali takav slučaj prošle godine i Vlada je tu intervenisala sa pet miliona maraka da bi ublažila te efekte. Odnosno imali smo za podsticaj pet miliona za navodnjavanje, to smo već iskoristili u prethodnom mjesecu, tako da je to već sada u funkciji i evo imali smo taj mjesec maj koji je bio sušan i mi smo već te sisteme koristili," rekao je Brane Mastalo.

Sve ukazuje na to da će ljeto biti izuzetno sušno. Iz Ministarstva poljoprivrede Srpske poručuju da su se spremili na manjak padavina, i da, već odavno, djeluju preventivno.

"Republika Srpska je ovih dana pravila gradilište kada su u pitanju sistemi za navodnjavanje, tako su upravo završeni sistemi od 9,2 miliona maraka vrijednosti u području opštine Bratunac, radimo projekat navodnjavanja u opštini Ljubinje, od 2,4 miliona maraka. Uskoro se očekuju i drugi projekti u Semberiji, u Lijevču polju..." kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Posljednji izvještaj o klimatskim promjenama na Balkanu nije nikakvo ohrabrenje. Čekaju nas novi rekordi a ljeto će trajati pet mjeseci. Iza nas je najtopliji april dosad, a majske temperature izjednačene su sa prošlogodišnjim junskim.

"I dalje nas očekuje trend porasta temperatura, znači globalne promjene su tu. Uz to povećanje temperatura, očekuje nas dugoročno smanjenje padavina, a ono što je najveći problem po meni, očekuju nas sve veći i veći ekstremi: češća pojava suša, češća pojava poplava, češća pojava dana kada su temperature jako visoke, preko 35°," kaže Goran Trbić, klimatolog.

Za ekstremne promjene klime i uslova života krivi smo svi, kažu stručnjaci. Zato bi što prije, savjetuju, trebalo da se osvijestimo, i povedemo računa o životnoj sredini jer, kako kažu, priroda sve vraća.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.