ATV u opštini Jezero

Očekuje se pomoć Vlade Srpske nakon poplava

  • 09.02.2019. 20:31

Mulj, vlagu i smeće za sobom su ostavile rijeke Jošavka i Pliva nakon što su se povukle. 

Fatima Ramić iz Jezera više od 10 godina živi na spratu kuće jer prizemlje plavi bar jednom godišnje. Poučena iskustvom, čim krenu kiša i snijeg, stvari koje može nosi na sprat. Veliki joj problem, priča, predstavlja vlaga, koje nikako ne može da se riješi.

"U mojoj kući sve je bilo poplavljeno, neke su mi stvari otišle, kuća ode sva. Ja uopšte ne mogu živjeti dolje, zato što plavi svake godine, svake godine mi voda dođe, i meni pravi veliku štetu, evo sad i ove godine", kaže Fatima.

Fatima još sabira štetu, a nada se pomoći lokalne zajednice. Ostale kuće u Jezeru koje je zahvatila poplava, danas su prazne, a naselje pusto.

Najveće probleme zapravo pravi rijeka Jošavka koja se uliva u Plivu. Procjene su da ukoliko bi postojala hidrološka stanica na Jošavci, kiša i snijeg ne bi uzrokovali poplave.

Korito rijeke se često čisti, ali to nije trajno rješenje, objašnjava načelncia opštine. Zato planiraju izgradnju stanice. U ponedjeljak bi u Jezero trebalo da dođe i premijer Srpske pa vjeruju da će, kao i svake godine, imati podršku Vlade. 

"Ja se nadam da ćemo se baviti uzrokom poplave i već smo na tragu da se rješava korito Jošavke. Jer imamo plansku dokumentacju na koji način da se to riješi, bar kada je Jošavka u pitanju što će u velikom procentru smanjiti ovakve najezde vode na područje opštine Jezero", kaže Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero.

Komisija je popisala štetu pa će u narednih nekoliko dana imati zvaničnu procjenu štete na teritoriji Jezera. Situacija je bolja i u drugim mjestima u Srpskoj koje je zahvatila poplava, jer su nivoi svih rijeka u opadanju. Očekuje se da se taj trend i nastavi jer više nema značajnijeg topljenja snijega i obilnih kiša.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок