Brčko

Obustava nastave u školama, ugostiteljskim objektima skraćeno radno vrijeme

  • 30.10.2020. 16:02

Zbog povećanja broja zaraženih virusom korona na području Brčko distrikta te činjenice da javni prevoz predstavlja najveće žarište, obustavlja se nastava u osnovnim i srednjim školama, a ugostiteljskim objektima skraćeno je radno vrijeme.

Kako su naveli iz Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta, zbog pogoršanja epidemiološke situacije na tom prostoru donesena je naredba kojom se obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama od ponedjeljka, 2. do petka, 6. novembra ove godine.

– Naloženo je Odjeljenju za obrazovanje da dostavi plan odvijanja nastave nakon što škole ponovo počnu raditi, naročito vodeći računa o okupljanju velikog broja djece u javnom prevozu, koje je prepoznato kao žarište širenja virusa – naveli su iz Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta.

Naredbom Štaba za zaštitu i spašavanje od danas pa u narednih sedam dana ograničava se rad ugostiteljskim objektima do 22 sata.

Nalaže se Kriznom štabu zdravstva da dostave prijedlog plana testiranja u osnovnim i srednjim školama u cilju utvrđivanja stvarnog epidemiološkog stanja i broja zaraženih u obrazovnim ustanovama.

Takođe, naloženo je i da Krizni štab zdravtsva do utorka dostavi preporuku na koji način će biti održavani skupovi u okviru predizborne kampanje.

Na području Brčko distrikta danas je infekcija virusom korona potvrđena kod još 46 osoba te se broj aktivnih slučajeva povećao na 194.

U bolnici se nalaze 22 pacijenta, od kojih je sedmoro sa teškom kliničkom slikom, dok je jedno na respiratoru, prenosi Klix.