Za zdravstvene radnike

Organizovana radionica povodom uvođenje zdravstvenog informacionog sistema

  • 05.04.2019. 14:41

Povodom uvođenje zdravstvenog informacionog sistema za upravljanje procesom liječenja (IZIS), danas je održana radionica za zaposlene u zdravstvenim ustanova u Republici Srpskoj.

Sistem elektronskih knjižica, recepata, kartona i uputnica u Republici Srpskoj trebao bi da zaživi do kraja 2020. godine, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Sve zdravtsvene ustanove imaće uvid u medicinske podatke pacijenata, poput rezultata dijagnostičkih postupaka, svih snimaka koje su jednom pacijentu rađeni. U Fondu kažu da će se smanjiti čekanje dijagnostičke i terapijske procedure, biće omogućeno adekvatnje praćenje stanja pacijenata i smanjiće se gužve u administraciji ukidanjem ovjeravanja zdravtsvenih knjižica. 

"Pacijenti neće morati dolaziti ovdje kod nas, ovjeravati knjižice, a radnici koji rade u Fondu na ovjeravanju knjižicca biće prebačeni na neke druge poslove. Uvođenjem elektronskih uputnioca, stvorićemo transparentne liste čekanja", kaže Dejan Stojaković, projekt menadžer za uvođenje IZIS-a ispred Fonda zdravstvenog osiguranja. 

U prvoj fazi projekta, obučeni su zaposleni u Zdravstvenim ustanova Banjaluka, Prijedor i Gradiška. 

"Ovo će uveliko olakšati rad zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj. Uvođenjem elektronskog sistema, biće skraćen naš ubrzan rad, i imaćemo više vremena da posvetimo pacijentima", kaže Mladen Draganović, ljekar iz Gradiške. 

Vrijednost projekta je 23 miliona maraka. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata koji se realizuju U Republici Srpskoj, a koji bi trebao znatno da unaprijedi zdravtsveni sistem.

"Ovim sistemom se eliminiše štampanja, potreba papira se eliminiše. Elektronski recept poprima svoje pravo obilježje kroz jedan bitan projekat, podprojekat IZIS-a a to je elektronski recept. Mi ćemo svi imati mogućnost da realizujemo recept u apotekama kad se on nama propiše od doktora porodične medicine", kaže Dragana Krivaja, projektni menadžer u MMSCODE-u.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)