Na svoj 470 rođendan

Obnovljena fočanska Aladž Džamija

  • 04.05.2019. 19:28

Na svoj 470. rođendan, fočanska ljepotica Aladža džamija ponovo se rodila i to 27 godina nakon rušenja. Vjernici iz svih krajeva BiH pratili su prvu molitvu u obnovljenom hramu, koji je nacionalni spomenik BiH, ali i dio svjetske baštine Uneska.

Aladža ili u prevodu Šarena džamija naziv je dobila po ukrasima izuzetne umjetničke vrijednosti koje krase njenu unutrašnjost. Obnovu je najvećim dijelom finansirala Turska, a oslikavanje, koje još nije u potpunosti završeno, uradili su turski umjetnici.

 “Pazilo se na svaki detalj, kako bi Aladža bila vjerna svom originalu. Ponovo je otvoren kamenolom, od čijeg je kamena prvobitno izgrađena Aladža. Pri kraju je i oslikavanje ukrasa, koji su joj dali ime”, kaže Mehmet Nuri Ersoj, ministar kulture Turske.

Obnova je trajala pet godina. Veliki doprinos dala je američka ambasada, ali i lokalna zajednica.

Aladža džamija treba da bude spomenik otpornosti i pomirenja”, kaže Erik Nelson, američki ambassador u BiH.

 “Razglednica Foče ponovo je postala onakva kakvu je istorija zapamtila i dokumenti zabilježili. Obnova Aladža džamije uspostvalja mostove povjerenje, jaća dobrosusjedske odnose”, kaže Radisav Mašić, načelnik Foče.

Obnova Aladža džamije je dokaz da je duh zajedništva u različitostima u BiH, Božjom voljom, ipak, preživio i nadživio teška vremena i neprijateljstva, poručili su iz Islamske zajendice.

 “I da naravno bude nada u novu i bolju budućnost na ovim prostorima. Ja se nadam da su danas svi Fočaci sretni, kao što smo i mi sretni”, kaže Husein Kavazović, poglavar islamske zajednice BiH.

Foči je vraćen jedan od njenih simbola. Aladža ima nemjerljivi kulturno-isotrijski i duhovni značaj, pa se Fočaci nadaju da će doprinijeti i razvoju turizma.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.