Radivoje Krulj

Obnova Sabornog hrama impuls za povratak

08:42, 25.07.2019.
Izvor: Srna
Mostarski paroh Radivoje Krulj poručio je da je obnova Sabornog hrama Svete trojice u Mostaru veliki blagoslov za sve Srbe koji žive u Hercegovini i snažan impuls njihovom povratku u postojbinu.

Odluka Vlade Srbije da za rekonstrukciju Saborne crkve u Mostaru izdvoji 59,1 milion dinara (oko pola miliona evra) uz pomoć koja stiže iz Republike Srpske omogućiće završetak ovog hrama do kraja 2020. godine.

Podizanja mostarske crkve iz pepela, osim unutrašnje dekoracije Hrama Svetog Save u Beogradu, jedan je od najvećih projekata Srpske pravoslavne crkve, koji se gotovo u cjelini finansira iz budžeta Srbije i Srpske. 

Mostarski Saborni hram Svete Trojice je do izgradnje Hrama Svetog Save važio za najveću pravoslavnu bogomolju pod jurisdikcijom SPC. 

U junu 1992. godine hrvatske snage su najprije zapalile, a potom i minirale ovaj hram u Mostaru. 

Obnova je sa nulte tačke počela 2010. godine, sa planom da 2020. godine hram bude ponovo osveštan. 

Svi grubi radovi na svetinji koja se uzdiže nad Mostarom su završeni. Od prošle godine njene kupole krasi sedam pozlaćenih krstova, koji su nakon mnogo godina ponovo zaštitni znak Mostara.

Prema planovima obnove, slijedi unutrašnje uređenje hrama, kao i njegove okoline. 

Očekuje se da će unutrašnja dekoracija biti višegodišnji posao na kome će biti angažovani najbolji majstori ikonopisa i umjetničkog zanatstva iz regiona. 

U Mostaru su Srbi do rata činili trećinu stanovništva, a danas ih u ovom gradu ima između četiri i pet hiljada.