Fabrika obuće "Bema"

Obilježeno deset godina postojanja i rada u Mrkonjić Gradu

  • 27.09.2018. 19:42

Drugi pogon Fabrike obuće "Bema", u Mrkonjić Gradu, radi već deset godina pa je to bio povod da rukovodstvo te kompanije, sa radnicima obilježi deceniju postojanja. Trenutno ih u "Bemi dva" radi 400, u planu je još oko stotinak novozaposlenih u Mrkonjiću.

"Zadovoljni smo. Naš direktor se bori stvarno, lavovski da tako kažem. Plate su redovne, doprinosi redovni, a na nama je da zaradimo", istakla je Slavojka Ljuboja, radnica.

"Ovdje radim već osam ipo godina, zadovoljna sam platom, plata je redovna i uslovima rada. Radi se, nije teško i to je to", naglasila je Dražena Đukelić, radnica.

Direktor kaže da je prosječna plata oko 600 maraka i ne kasni. Na desetogodišnjicu rada pogona u Mrkonjiću ističe da je u ovom poslu već 40 godina i da je posebno ponosan na tim s kojim radi. 

"Nama je plan da uvedemo drugu smjenu. Ako budemo imali dovoljan broj radnika u Mrkonjiću i Šipovu. Čak imamo jedan dogovor sa gospodinom Kovačem iz Šipova da otvorimo jedan pogon u Šipovu ako ne mognemo u Mrkonjiću da nađemo dovoljan broj radnika", istakao je Marinko Umićević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema".

Mrkonjić je lokalna zajednica koja je pretrpjela velika ratna razaranja. Nakon obnove, valjalo je oživljavati i privredni život i zato je "Bema" doborodošla, jer od nje živi dobar dio stanovnika. 

"Ovo je primjer i drugim lokalnim zajednicama, dakle da ljudi rade, da imaju radna mjesta u mjestima gdje žive i da taj resurs prirodni, odnosno potencijal ljudski se udruži, da bismo imali jedan održiv život koji bi služio za primjer drugima", istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

"Ja sam vrlo ponosna načelnica opštine i drago mi je da se u mojoj opštini nalazi jedna ovakva fabrika. Oni su 10 godina od toga sam ja osam godina načelnik opštine i pomagali smo koliko smo mogli. Mi smo još 2005. godine uveli podsticaje za mala, srednja preduzeća i poljoprivrednike i povoljne kredite, tako da smo zajedno krenuli sa "Bemom" 2008. godine", istakla je Divna Aničić, načelnik Mrkonjić Grada.

Bema je društveno odgovorna firma koja pomaže sport i kulturu u Mrkonjiću, kaže direktor fabrike. Dodijelili su po 2.500 maraka lokalnom Centru za socijalni rad i Kulturno-umjetničkom društvu, a deset radnika će dobiti 500 maraka zbog posebnog zalaganja na poslu.