U Velikom Palančištu kod Prijedora

Obilježeno 79 godina od ustaškog pokolja: Više od 400 mještana ubijeno bez ispaljenog metka

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2021. 14:01

U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je obilježeno 79 godina od ustaškog zločina nad 402 mještana ovog sela, među kojima je bilo i 259 djece uzrasta do 14 godina, koji su ubijeni bez ispaljenog metka.

Ovim povodom na partizanskom i groblju žrtava fašističkog terora na Puharinama u Velikom Palančištu kod Prijedora danas su položeni vijenci na spomen kosturnicu i evocirane uspomene stradale civile iz ovog i susjednih sela.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić je na prigodnom istorijskom času istakao da je ovo sjećanje na žrtve nad kojima su ustaše u noći između 20. i 21. oktobra 1942. godine izvršile stravičan pokolj na četiri lokacije bez ispaljenog metka.

"Pod komandom izvjesnog natporučnika Batinića prvo su dva dana skupljali narod, zarobljavali na određene lokacije i onda su izvršili pokolj nad tim civilima bez ičijeg naređenja i bilo kakvog povoda", rekao je Rodić.

On je dodao da je posebna grupa ustaša bila zadužena da lupa u kante i burad da se ne bi čuo jauk naroda jer tu nije bio ispaljen nijedan metak.

"Najviše je pobijeno žena, djece i staraca, stanovništva koje se zateklo kod kuća, a partizani nisu bili u blizini da zaštite nejač. Ustaše su ih ubijale koljem, maljevima, klali sjekirama. Palančište je u Drugom svjetskom ratu izgubilo 48 odsto stanovništva i bilo izbrisano sa geografske karte od oktobarskog pokolja. Nećemo dozvoliti da te žrtve budu zaboravljene i svake godine evociramo uspomene na njihovo stradanje", rekao je Rodić.

Sjećanju na nevino stradale mještane Palančišta prisustvovala je i delegacija grada Prijedora na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Žarkom Kovačevićem.

On je novinarima izjavio da se uvijek kada se nađe na ovakvim mjestima zapita koliko jedan čovjek treba da bude umno bolestan da bi tako nešto smislio.

"A druga stvar koju se pitam jeste da li je naša vrlina ili mana što smo preko svega tako lako prešli. To su neke stvari koje nas i dan-danas prate kao neka avet i mislim da je vrijeme da se suočimo s tom prošlošću, da se na pravi način i samo istinom borimo protiv svega toga i da se okrenemo budućnosti", rekao je Kovačević.

Za noć između 20. i 21. oktobra 1942. godine mnogi smatraju da je bila druga ofanziva neprijateljske vojske na Kozari.

Ustaše su bez upotrijebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 402 stanovnika Velikog Palančišta među kojima je bilo 259 djece uzrasta do 14 godina.

U toj noći potpuno su ugašena i nestala ognjišta 26 porodica, a u 23 porodice pokolj je preživio samo po jedan član.

U blizini spomen-kosturnice prije nekoliko godina podignuta je Crkva Svetih apostola Petra i Pavla posvećena palančiškim mučenicima.

Тагови: