Sanski Most

Obilježeno 78 godina od pokolja Srba, Jevreja i Roma u Šušnjaru

  • 02.08.2019. 19:30

Paljenjem svijeća, parastosom i polaganjem vijenaca na spomenik u Šušnjaru kod Sanskog Mosta, obilježeno je 78 godina od pokolja, kada su ustaše na Ilindan pobile više od 5.500 Srba, Jevreja i Roma. Nikola Kantar je tada izgubio brata i strica. Kaže da je došao na Šušnjar da se sjeti njih, ali i pobijenih komšija, i svih Srba koji su tada stradali.

"Nije lako. Nije lako ni govoriti. Teško je. Meni je najgore kad dođem na taj Šušnjar, nisam daleko", rekao je Nikola Kantar.

Po broju srpskih žrtava, Šušnjar je treće stratište u Drugom svjetskom ratu, iza Jasenovca i Garavica kod Bihaća. I ovaj put se okupio veliki broj mještana i potomaka nastradalih u ustaškom pokolju, da se pokloni žrtvama. Drugog avgusta, na Šušnjaru su redovni i načelnici komšijskih opština, Oštre Luke i Novog Grada. Slažu se da je stanje u kojem se nalazi spomen-groblje - koje se nalazi na listi nacionalnih spomenika - sramota za BiH.

"Stanje se godinama ne popravlja, spomenici su razrušeni, uništeni, apeli koje mi svake godine šaljemo sa ovog mjesta očigledno ne nailaze na razumijevanje nadležnih", istakao je Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka.

"Mora se naći modus kako da se obnovi sam spomenik, očigledno je da je on iz godine u godinu u lošijem stanju, i ukoliko se ne bude održavao, doći će do uništenja", naglasio je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Iako se to već godinama najavljuje, obilježavanje ilindanskog pokolja još nije uvršteno na zvaničnu listu datuma od republičkog značaja. Pomoćnik ministra se nada da će se naći na njoj već sljedeće godine.

"Smatramo da treba da uđe, iako je to u Federaciji, mi ćemo insistirati da se ozvaniči, odnosno da uđe na kalendar od republičkog značaja", rekao je Milan Torbica, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Na Šušnjaru je 2. avgusta 1941. ubijeno oko 5.500 Srba, 50-ak Jevreja i tridesetak antifašista drugih nacionalnosti. Na području tadašnjeg Sanskog sreza, pobijeno je skoro deset hiljada Srba.
 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.