Gradiška

Obilježeno 30 godina od osnivanja "Šesnaeste brigade"

  • Извор: СРНА
  • 19.09.2021. 15:57

Svečanom akademijom, parastosom za poginule borce i polaganjem vijenaca danas je kod spomen-kompleksa u Mašićima kod Gradiške obilježeno 30 godina od formiranja 16. Krajiške motorizovane brigade.

Predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja Nedeljko Madžar istakao je da je herojski ratni put "Šesnaeste" bio dug 1.727 dana i da je ova brigada dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

"Gotovo da nema prostora u granicama Republike Srpske gdje nije bilo boraca `Šesnaeste`. To samo po sebi govori o veličini i onome što je brigada uradila tokom rata. Broj boraca, poginulih i ranjenih govore o tome koliko je bio težak ratni put ove brigade", rekao je Madžar.

On je rekao da je 16. Krajiška motorizovana brigada iznikla iz svog naroda koji je naučio na stradanja i uvijek bio sposoban da po cijenu života izbori svoju slobodu.

Gradonačelnik Zoran Adžić rekao je da je 16. Krajiška motorizovana brigada na svoj ratni put krenula upravo iz gradiškog sela Mašići i da je mnogo boraca iz Gradiške bilo u redovima ove brigade.

"Mnogo boraca iz Gradiške je ranjeno i ugradilo svoje živote u ratni put `Šesnaeste` i temelje Republike Srpske. Brigada je stvorila uslove da danas možemo slobodno da živimo i prenosimo na potomke šta znači sloboda i Republika Srpska", naglasio je Adžić.

On je dodao da je opredjeljenje i obaveza predstavnika Grada Gradiška da uvijek dolaze na ovakva obilježavanja i poklone se onima koji su dali svoje živote za slobodu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da bez ovakvih brigada i njenih boraca, danas ne bi bilo Republike Srpske i da se treba prisjetiti svakog čovjeka čije je ime "ugravirano" u njene temelje.

Pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade krenuli su 16. septembra 1991. godine iz Mašića na svoj ratni put dug 1.727 dana. Brigada se borila na ukupno 20 ratišta, u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i na Manjači.

Kroz 16. Krajišku motorizovanu brigadu prošlo je 12.000 boraca, 437 boraca dalo je živote za Republiku Srpsku, a oko 2.000 je ranjeno.

Za sve učinjeno u odbrambeno-otadžbinskom ratu brigada je dobila Orden Nemanjića, najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Vijence su na spomen-obilježje u Mašićima položili predstavnici 16. Krajiške motorizovane brigade, delegacije boračkih organizacija i vlasti Banjaluke, Gradiške, Srpca i Laktaša, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Druge Krajiške brigade, mjesne boračke organizacije i Mjesne zajednice Mašići, te druge delegacije.

U Svečanoj akademiji učestvovali su glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković i Gradski mješoviti hor "Lira" iz Gradiške.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)