Obilježeno 28 godina od smrti 12 beba

  • 22.05.2020. 12:12

Polaganjem 12 ruža ispred spomenika 12 beba na banjalučkom Novom groblju i parastosom počelo je obilježavanje 28 godina od smrti beba u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika.

Ruže su položile majke preminulih beba i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator ovog obilježavanja.

Željka Tubić, sekretar Udruženja "12 beba" i majka, čiji je sin rođen 19. maja 1992. godine i zbog nedostatka kiseonika stradao nekoliko dana kasnije, rekla je da je prošlo mnogo godina zbog čega sumnja da će ovaj zločin ikada biti kažnjen.

"Šta pomisliti o svjetskim moćnicima koji ne daju kiseonik za nedužno dijete. Zamislite šta su onda ti neljudi u stanju da urade odraslim ljudima", rekla je Tubićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da majke 28 godina nemaju utjehe, da je iza njih 28 godina nepravde svjetskih moćnika i da je svaka godina sve teža, jer posmatraju generaciju svojih umrlih beba, a koji su sada odrasli ljudi, i pitaju se kakvo bi njihovo dijete danas bilo.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.