Istočno Sarajevo

Obilježeno 28 godina od prve smotre milicije Srpske

  • 30.03.2020. 11:31

Prisluživanjem svijeća u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama danas je simbolično obilježen Dan veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, kao pomen na 30. mart 1992. godine kada je izvršena prva smotra milicije Srpske Republike BiH.

"Udruženje veterana Republike Srpske godinama obilježava današnji dan i raduje nas vijest da je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uvrstio ovaj datum, kao jedan od značajnih datuma za našu otadžbinu", rekao je predsjednik Udruženja veterana bezbjednosti Srpske Radovan Pejić.

Prethodnih godina Dan veterana obilježavan je na Sokocu, ove godine bilo je u planu veliko saborovanje, ali zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona, obilježen je skromno.

"Nakon konsultacija sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom odlučili smo da Dan veterana obilježimo bez tradicionalnog zborovanja i većeg okupljanja na Sokocu", objasnio je Pejić.

Pejić je podsjetio da je 30. marta prije 28 godina, nekoliko dana nakon usvajanja Ustava i Zakona o unutrašnjim poslovima Srpske Republike BiH, izvršena prva smotra srpske policije.

"U stroju je tada bilo 230 milicionera/policajaca tadašnje Srpske autonomne oblasti /SAO/ Romanija, od kojih je 70 bilo osposobljeno za izvršavanje posebnih zadataka. Smotru je, u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika, izvršio Mićo Stanišić, prvi ministar unutrašnjih poslova, a raport mu je predao pokojni Zoran Cvijetić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova SAO Romanija", podsjetio je Pejić.

On je dodao da su milicioneri tog dana dali svečanu izjavu i položili zakletvu svojoj otadžbini.

"Danas smo pomenuli i 782 poginula policajca, koji su život ugradili u temelje Republike Srpske", rekao je Pejić.

Predsjednik veterana pohvalio je disciplinu sugrađana, posebno lica starijih od 65 godina, koji poštuju mjere o ograničenju kretanja koje je izdao Štab za vanrednu situaciju Republike Srpske, radi suzbijanja širenja epidemije.