Znali samo za pobjedu

Obilježeno 27 godina od osnivanja Šesnaeste krajiške motorizovane brigade 

  • 16.09.2018. 19:11

Na današnji dan prije tačno 27 godina osnovana je čuvena Šesnaesta krajiška motorizovana brigada Vojske Republike Srpske. Od prvog dana na braniku otadžbine ta brigada učestvovala je u brojnim bitkama proteklog rata. I platila visoku cijenu - 437 njenih boraca ugradili su svoje živote u temelje Republike Srpske. Zna to i bivši pripadnik Šesnaeste, Rade, i kaže da godine ne brišu sjećanja. 

"Uspomena ima, i lijepih i ružnih. Drago mi je danas što sam došao da vidim svoje saborce, a kako vrijeme prolazi vidim da je 16. brigada jaka. A jaka je po tome što je u toj brigadi okupila sve poštene, čestite i hrabre borce," kaže Rade Majstorović, pripadnik Šesnaeste brigade. 

Borci Šesnaeste brigade su 1991. godine svoj ratni put krenuli iz Mašića kod Gradiške, gdje je podignut spomenik u njihovu čast. Borili su se na 20 ratišta, a kroz brigadu je prošlo 12 hiljada boraca. Mnogi kažu da su oni znali samo za pobjedu. 

"Šesnaesta motorizovana, zvana “Garava”, brigada Vojske RS je siurno jedna od najelitnijih jedinica Vojske RS, sa ogromnom vatrenom moći, sa ogromnim borbenim iskustvom, sa izuzetno uspješnim i efikasnim komandovanjem, sa probranim borcima," rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske. 
 
"Naša obaveza je, i prije svega opredjeljenje, da prema njihovoj žrtvi i žrtvi svih boraca Vojske RS koji su dali svoje najsvetije, svoje živote, da čuvamo Republiku Srpsku, da je razvijamo. Prije svega iz zahvalnosti prema njihovoj žrtvi, ali svakako prema njihovim pokoljenjima i svim građanima Srpske. Da je razvijemo i privredno, infrastrukturno, i da je sačuvamo, jer nama nema opstanka na ovim prostorima bez Republike Srpske," kaže Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.  

U Mašićima je danas otvorena Spomen soba 16. krajiške motorizovane brigade, u kojoj su izloženi eksponati koji su se do sada nalazili u kasarni “Kozara” u Banjaluci. Za sve učinjeno u Otadžbinskom ratu, brigada je dobila najviše odlikovanje za ratne zasluge u Srpskoj, a to je Orden Nemanjića.