Sjećanje

Obilježeno 27 godina od hrvetske agresije na opštinu Trebinje

  • 01.10.2018.12:58

Polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća u Spomen-sobi Trebinjske brigade i kod Spomenika braniocima Trebinja, danas je obilježeno 27 godina od agresije hrvatskih snaga na područje tadašnje opštine Trebinje.

Predsjednik trebinjske Boračke organizacije Pero Mišeljić podsjetio je da je 1. oktobra 1991. godine hrvatska vojska iznenada napala područje opštine Trebinje i da je tada na Ivanici poginulo 19 pripadnika Trebinjske brigade. 

"Ne smijemo zaboraviti saborce koji su dali život za Republiku Srpsku", poručio je Mišeljić. 

On kaže da je 1. oktobar jedan od 22 značajna datuma koje ova organizacija obilježava svake godine. 

Mišeljić je istakao da je Trebinje tokom cijelog rata branilo svoju teritoriju i da nije izvršilo agresiju ni na koga. 

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je da je ovo dan sjećanja na početak ratnih sukoba u ovoj opštini, prvih žrtava iz reda Trebinjske brigade, pripadnika JNA čije su jedinice bile stacionirane na ovom području, dobrovoljačkih jedinica, kao i svih boraca Vojske Republike Srpske koji su stradali u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

On je istakao da grad Trebinje nikada neće zaboraviti njihove porodice i da će brinuti o njima u skladu sa mogućnostima. 

Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Saša Pešikan rekao je da su 1. oktobra 1991. godine pale prve žrtve i da se ovaj datum, kao i ostali važni datumi iz odbrambeno-otadžbinskog rata moraju obilježavati. 

On je naveo da je ovo udruženje pokrenulo inicijativu da se svi značajni datumi obilježavaju na mnogo višem nivou. 

"Razgovarali smo sa gradonačelnikom, a uskoro ćemo i sa predstavnicima resornog ministarstva i škola da svaki put kada se ovi datumi obilježavaju, u školama bude održan istorijski čas", rekao je Pešikan. 

On kaže da je Udruženje pokrenulo i inicijativu da adekvatno budu obilježena i mjesta stradanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Pripadnik rezervnog sastava JNA Miodrag Višnjić jedini je preživio napad hrvatske vojske na Ivanicu u kome su poginula petorica njegovih saboraca. 

"Imao sam sreću u nesreći da preživim i da danas svjedočim o tom događaju", rekao je Višnjić. 

Cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja položili su predstavnici lokalne samouprave i boračkih organizacija.