Rakovačke bare

Obilježeno 27. godina od formiranja Druge krajiške brigade 

  • 15.09.2018. 16:06

U Memorijalnom centru na Rakovačkim barama kod Banjaluke danas je obilježeno 27. godina od formiranja Druge krajiške brigade, jedne od slavnih jedinica Vojske Republike Srpske.

Obilježavanje Dana ove jedinice, čiji ratni put je trajao više od 1.600 dana, počeo je dočekom ratne zastave, svečanim postrojavanjem i smotrom preživjelih boraca ove jedinice, koju je izvršio ratni komandant brigade Milorad Savić Čiča. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je prisustvovao svečanosti, rekao je da su institucije Srpske svjesne toga da je potrebno učiniti sve kako bi boračkim kategorijama bio obezbjeđen bolji i održiv život. 

"Srpska je svjesna toga i čini sve što može i budite sigurni da ćemo u narednom periodu, shodno ekonomskoj moći, povećati mogućnosti i način da taj održiv život bude bolji", rekao je Savanović. 

On je dodao da će do kraja biti završena realizacija programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, koji je, kako je rekao, uglavnom proveden, kao i da će biti poboljšana primanja za boračke kategorije, kao što su borački dodatak, invalidnine i sve što toj kategoriji pripada po Zakonu o pravima boraca. 

"Sa ovog mjesta šaljem poruku svima onima koji bi se na neki način igrali sa Republikom Srpskom da to ne čine jer je ona kolosalno djelo svih onih koji su stradali u odbrambeno-otadžbinskom ratu", istakao je Savanović. 

Govoreći o Drugoj krajiškoj brigadi, Savanović je istakao da je to brigada koja je prešla jedan veličanstven put stvarajući Srpsku i koja je na mnogim ratištima dala nemjerljiv doprinos uz veliki broj žrtava. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da položaj boračkih kategorija stanovništva danas nije onakav kakav bi trebalo i morao biti. 

"Tu prije svega mislim na prioritet u rješavanju problema. Poštujemo svakog građanina Srpske, ali smo, vrlo često, po mnogim pitanjima iz ekonomskog i statusnog položaja na nekom zaboravljenom mjestu u planu vlasti Srpske, ali i lokalnih vlasti", istakao je Savčić. 

On je kao primjer toga naveo napore Vlade Republike Srpske u obezbjeđivanju jednokratne pomoći penzionerima i povećanju plata, koje, kako je rekao, treba pozdraviti, i istakao da je zaboravljen dio boraca koji je bez posla, kao i primaoci porodičnih invalidnina, koje su manje od prosječne penzije. 

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice formiranja Druge krajiške brigade Vladimir Ševarika rekao je da je ova jedinica mobilisana 18. septembra 1991. godine, na istom mjestu gdje je sada izgrađen Memorijalni centar. 

"Mi danas izražavamo ponos što smo dostojanstveno dali pomen za naših 228 poginulih i šest saboraca koji se još uvijek vode kao nestali. Uz sve napore, 23 godine od završetka rata, na žalost, mi još ne znamo sudbinu naših nestalih saboraca", naveo je Ševarika. 

U okviru obilježavanja 27. godišnjice formiranja Druge krajiške brigade položeni su i vijenci na grobove generala Momira Talića, Novice Simića i Slavka Lisice. 

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić. 

Kroz Drugu krajišku brigadu u ratu je prošlo više od 23 hiljade boraca, od kojih je 228 poginulo, a šest se vodi kao nestalo. 

U okviru Memorijalnog centra, uz spomen krst, nalaze se 234 mermerna stuba sa imenima poginulih i nestalih boraca. 

Više od 750 boraca ove brigade ostali su trajni ratni vojni invalidi.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.