Doboj se sjeća heroja

Obilježeno 26 godina od Petrovdanske bitke

  • 12.07.2018. 19:41

Dan je bio oblačan, kao i današnji, oko podne je počelo granatiranje, a onda i pokušaj pješadijskog proboja.

Tako se Petrovdana 1992. sjećaju učesnici bitke za odbranu Doboja. Danima je, kažu, trajalo granatiranje civila pa je spasavanje njihovih života bilo na prvom mjestu. 

"Taj dan je bila bitka za život u Doboju, ne za naše živote, koji smo učestovavali u bici, nego za te civile koji su živjeli u gradu. Samo hrabrošću ljudi koji su branili ovaj grad uspjeli smo da zaustavimo napad i odbijemo neprijateljske snage", prisjeća se Petar Tubić iz Boračke organizacije Doboj. 

Borbe su trajale dva dana, akcije čišćenja skoro mjesec. Poginula su 34 borca, a njih 76 je ranjeno. 

"Najteže mi je pala pogibija mladih vojnika koje smo iz Tuzlanske kolone, koje smo mi skupili ovde, u ovu školu, glavni udar su ti mladi momci iz svih dijelova naše zajedničke države doživjeli", kaže Radenko Nikolić, pripadnik Specijalne brigade policije. 

Protivnik je bio brojniji, kažu bivši komandanti. Vjeruju da je presudila pribranost, ali i to što se samo tri dana pred napad vježbao mogući scenario.
 
"I onda smo napravili i jedan plan napada, mogućeg napada neprijatelja, pa smo razradili pravce izvlačenja, dotura municije, izvlačenja ranjenika, protivudar", govori Dimšo Živanović, komandant Dobojske brigade. 

Doboj je granatiran, ne samo 1992, nego tokom svih ratnih godina. Za granatiranje u kome su stradali i djeca i civili, podnošeni su izvještaji Tužilaštvu BiH, ali do danas niko nije odgovarao, niti je procesuiran.

Тагови: