Zvornik

Obilježene četiri godine od terorističkog napada u Zvorniku

  • 27.04.2019. 14:34

U Zvorniku je danas obilježeno četiri godine od terorističkog napada na Policijsku stanicu u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić (48), a ranjene njegove kolege Stevo Milovanović i Željko Gajić.

Tim povodom mjesno sveštenstvo je služilo pomen, dok su delegacije MUP-a Republike Srpske, Policijske i Gradske uprave Zvornik, boračkih organizacija, te porodica, rodbina i prijatelji stradalog policajca položili vijence i cvijeće ispred Policijske stanice, na mjestu gdje je Đurić ubijen.

Prethodno je služen pomen i položeni vijenci na grobno mjesto Dragana Đurića u Karakaju.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović rekao je da je 27. april najtužniji dan za Zvornik, te ukazao da ni četvrtu godinu od ovog terorističkog čina nema sudskog epiloga.

"Osim toga, nisu saslušani očevici i svjedoci ovog događaja, niti je sa vještačenja vraćeno oružje, uniforma i drugi predmeti koji su izuzeti", rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, to "dodatno vrijeđa, jer su još uvijek svježa sjećanja i traume ranjenih policajaca, kao i porodice pokojnog Đurića".

"Kaznena politika, kada su teroristička djela u pitanju, nije adekvatna, pa bi zakonodavac morao da se u narednom periodu pozabavi ovim pitanjem, kako bi se što efikasnije sankcionisala lica koja uvijek predstavljaju potencijalnu opasnost u sredinama u kojima se kreću", rekao je Abazović.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je Policijska uprava Zvornik, zajedno sa Gradskom upravom i međunarodnim organizacijama, prva u regiji počela ozbiljno i organizovano da se bavi pitanjem borbe protiv terorizma, s obzirom da je poučena lošim i gorkim iskustvom.

Stevanović se zapitao da li svi u društvu dovoljno čine da se ovako nešto kao što se desilo Zvorniku prije četiri godine ne ponovi.

"Kada kažem svi zajedno, mislim na osnovne i srednje škole, vjerske ustanove, porodice. Radimo li dovoljno sa djecom od malih nogu da ih pravilno usmjeravamo da ne dođe do nekih devijantnih pojava", rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, moraju sve devijantne pojave da se primjete na vrijeme, da se odreaguje dok to ne bude kasno.

"Današnji dan treba iskoristiit kao apel na sve ljude da se terorizam može desiti u svačijem dvorištu", rekao je Stevanović.

Brat ubijenog policajca Anđelko Đurić rekao je da je Draganu prekinut život na svirep način, dodavši da smrt njegovog brata zaslužuje veći broj razgovora i podsjećanja da se ovako nešto nikome ne dogodi.

"Dani prolaze, sjećanja na Dragana ne blijede, ali ipak mislim da je ovo jedna od pouka da mlada generacija razmišlja pozitivno na budućnost", rekao je Anđelko.

On je zamjerio ministru bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Draganu Mektiću koji je, kako su prenijeli mediji, sinoć rekao da se u BiH u posljednjih pet godina nije dogodio teroristički napad.

"Iznanađen sam tom izjavom i volio bi da ga pitam kako karakteriše ovaj slučaj u Zvorniku", rekao je Anđelko Đurić i naglasio da, ako se napad na Policijsku stanicu sa poznatim posljedicama ne karakteriše kao terorizam, onda se kao takav ne može ni riještiti.

Na Policijsku stanicu Zvornik 27. aprila 2015. godine oko 19.15 časova izvršen je teroristički napad, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Stevo Milovanović i Željko Gajić.

Teroristički napad izvršio je pripadnik vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić iz Kučić Kule kod Zvornika. Ibrić se dovezao ispred Policijske stanice u automobilu i uz poklič "Alahu ekber" (Alah je veliki) upao u stanicu i počeo da puca iz puške "pumparice".
 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.