Pomen u Trebinju

Obilježene 24 godine od smrti najmlađeg borca

  • 16.01.2019. 13:31

U Trebinju su danas služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomenik obilježene 24 godine od smrti devetnaestogodišnjeg Aleksandra Masleše - najmlađeg borca Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Aleksandar se Bobanskoj četi pridružio sa nepunih 16 godina. Ranjen je u septembru 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine. 

Ljubica Masleša, Aleksandrova majka, zahvalila je svima koji nisu zaboravili žrtvu njenog sina. "I danas je teško - isto kao i prvog dana", rekla je Masleša. 

Zamjenik komandanta Bobanske čete Dragan Ristić istakao je da je Aleksandar Masleša bio veliki čovjek i junak. 

"On je najbolji primjer kako se voli svoja zemlja. Bio je golobrado dijete koje je ostavilo školsku klupu i dječačke snove i zamijenilo ih krvavim rovovima. Borio se do zadnjeg daha - nijednog trenutka nije uzmicao u odluci da brani rodnu grudu", naveo je Ristić. 

Sveštenik Nikola Janković rekao je da je Aleksandar Masleša simbol žrtve i ljubavi. 

"U temelju naše crkve i vjere je Hristova žrtva i žrtva svetih mučenika. U temelju Republike Srpske su žrtve svih koji su svoje živote položili za vjeru i slobodu. Među tim svijetlim žrtvama je i naš Aleksandar, Trebinjac, koji je dao primjer kako se voli svoj narod i otadžbina", naveo je Janković. 

On je istakao da je spomenik Aleksandru Masleši simbolično postavljen pored škole i vrtića kako bi uvijek bio primjer svoj djeci kako se voli prijatelj, narod i otadžbina. 

Epski pjesnik Predrag Janičić napisao je pjesmu posvećenu Aleksandru Masleši. 

"Nagnalo me je rodoljublje da napišem tu pjesmu i iskažem svoju zahvalnost", rekao je Janičić. 

U spomen i znak sjećanja na najmlađeg poginulog borca Bobanske čete u trebinjskom naselju Bregovi je 2017. godine otkriven spomenik Aleksandru Masleši. 

Cvijeće na spomenik položili su članovi porodice, vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, saborci iz Bobanske čete, predstavnici trebinjske Boračke organizacije, kao i drugih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.  

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)