Mrkonjić Grad

Obilježene 24 godine od ekshumacije masovne grobnice

  • 01.04.2020. 12:28

U Mrkonjić Gradu danas su obilježene 24 godine od ekshumacije masovne grobnice u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci 181 srpskog borca i civila koji su ubijeni u napadu Hrvatske vojske, Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) na ovu zapadnokrajišku opštinu.

Tim povodom služen je pomen za stradale, te položeni vijenci kod Spomen-obilježja masovne grobnice na pravoslavnom groblju.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Milenko Milekić naglasio je da obilježavanjem ovih stratišta upućuju poruku cijelom svijetu da ovi zločini neće biti zaboravljeni i da će se stalno boriti za istinu i pravdu.

"Najviše nas boli što su ovi zločini planirani, što se odvijaju u kontinuitetu u cijelom 20. vijeku, a naredbodavci i izvršioci nisu kažnjeni - što znači da ih svjetski moćnici odobravaju", rekao je Milekić novinarima.

Sekretar opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravko Karać, koji je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao brata Nedeljka i punicu Milevu, naglasio je da su prizori prilikom eshumacije bili stravični i da ih nikad ne može zaboraviti.

"Bilo je hladno i kišovito vrijeme tog aprila 1996. godine. Katastrofalno je bilo gledati prve prizore i momente, žrtve izmasakrirane različitim i tupim predmetima, svi su na svirep način ubijeni", prisjetio se Karać i dodao da ne zna da li će pravda ikad biti zadovoljena.

Karać je objasnio da su danas, zbog trenutne epidemiološke situacije, ovaj skup organizovali uz prisustvo malog boja ljudi.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju je pronađena najveća masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bilo 10 žena, 71 civil, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacija počeli su 1. aprila 1996. godine.

Iako se znaju počinioci i naredbodavci za ove teške zločine još niko nije odgovarao.