Bratunac

Obilježene 24 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva

  • 07.03.2020. 19:33

I 24 godine kasnije, žal sa kućnim pragom ne jenjava. Skoro četvrt vijeka je prošao od egzodusa Srba iz Sarajeva.

Na vojničkom groblju u Bratuncu služen je parastos za 185 poginulih boraca sa sarajevskog ratišta, i položeno cvijeće kod spomen-krsta. Milica i Budimir Zirojević su prilikom odlaska iz Sarajeva, kao mnoge druge porodice, ponijeli posmrtne ostatke svog sina Milana, i sahranili ih u Bratuncu.

"Danas smo bili, baš obilježavali danas mu rođendan. Imao bi 50 godina. Poginuo u 22. godini, u mjesecu septembru. Bio je student ekonomije, 22 godine je imao", rekao je Budimir Zirojević.

Zirojevići su 1996. došli u Bratunac, gdje su se trajno nastanili. Osim njih, čak 120.000 sarajevskih Srba čije su kuće i imanja predati Federaciji BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma su napustili svoje domove u sjeverozapadnim sarajevskim opštinama i krenuli u nepoznato. Među njima je i Nada Pušara.

"Mi smo ovdje u kolektivnom živjeli, skoro godinu dana. I onda, kako se ko snašao, tako je i prolazio, neki su dobili stanove, neki smještaje, ja sam zamjenila, dala sam stan za kuću", istakla je Nada Pušara.

Bivši predsjednik Izvršnog odbora opštine Hadžići Vidomir Banduka, naglasio je da Srbi nisu željeli da budu građani drugog reda, i da su zato ostavili sve što su generacije predaka stvarale. Podsjeća da je važno govoriti o herojskoj borbi i žrtvi sarajevskih Srba, da se to više ne bi ponovilo.

"Groblje koje treba da ostane i dalje svjedok jedne istorije, jednog ponosnog naroda koji je odbranio svoje prostore, i koji nije mogao poslije odbranjenog da ostane na tom svom mjestu življenja, nego se ovdje preselio u slobodnu srpsku teritoriju pod slobodno srpsko nebo", naglasio je Vidomir Banduka, bivši predsjednik Izvršnog odbora opštine Hadžići.

Obilježavanje 24 godine od egzodusa sarajevskih Srba organizovala je Boračka organizacija Bratunac.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.