Komemoracija u Potočarima

Obilježene 23 godine od stradanja Bošnjaka u Srebrenici

  • 11.07.2018. 19:06

Veliki broj autobusa stigao je jutros u Potočare na obilježavanje 23 godine od stradanja bošnjaka u Srebrenici i drugim opštinama 1995. godine. Stigle su porodice, rodbina i prijatelji stradalih.

Ove godine posjeta nije bila kao prethodnih godina. Među onima koji su prvi stigli bila je i Hasena Smajić. U Potočare je, kaže, došla da sahrani svekra. Ipak, poručuje, mira neće imati dok ne pronađe posmrtne ostatke svog supruga.

"Ovdje imam puno tetića, amidžića, daidžića, koji su našli svoj smiraj. Nisu svi, ali većinom je našlo. Međutim, evo dvije godine ima kako su mi ekshumirali svekra. I nismo ga kopali iz tih razloga što još muža mi nisu našli. Znači, 23 godine tragamo i još ništa nisu našli", govori Hasena. 

Prije sahrane 35 bošnjačkih žrtava održan je komemorativni skup. Poruke su poslali zvaničnici, kojih nije bilo mnogo. Nije bilo predsjednika vlada i država, došli su predstavnici ambasada i nekoliko ambasadora među kojima i ambasadori SAD-a i Njemačke u BiH,  Morin Kormak  i Kristijan Homan. Srebreničkim žrtvama poštu je odao i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko. 

"Inače, ja sam došao ovdje, pošto ja mislim da je najstarije ljudsko pravo, i time je možda počelo čovječanstvo, ljudski rod. Najstarije ljudsko pravo je dostojanstvena sahrana. Zato smo mi ovdje da damo čast, počast žrtvama", rekao je Incko. 

Bošnjački član predsjedništva BIH Bakir Izetbegović na komemorativnom skupu govorio je o potrebi za donošenjem zakona o sprečavanju negiranja genocida. Poručio je da u Bosni i Hercegovini treba da dođe do pomirenja i da svi narodi žive zajedno kao i ranije.

"Danas ćemo u potočarsku zemlju, u ovoj dolini tuge i na ovom svetom mjestu za svakog Bošnjaka u kaborove spustiti 35 nevino ubijenih ljudi. Ubijenih samo zato što su bili Bošnjaci, muslimani", rekao je Izetbegović.

Skup u Potočarima obezbjeđivala je policija Republike Srpske zajedno sa ostalim bezbjednosnim agencijama BiH. Incidenata nije bilo. U Srebrenici su danas i sutra neradni dani zbog  obilježavanja 23 godine od bošnjačkog stradanja i sutrašnjeg parastosa za poginule i ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice.

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.