Obilježen Dan Trebinjske brigade

  • 13.07.2020. 17:42

Trebinjska brigada imala je isključivo odbrambeni karakter, zadatak hrabrih momaka bio je samo jedan da se odbrani Trebinje i u tome su uspjeli. 28 godina kasnije borci ponosni, kažu plaćena je velika cijena današnje slobode.

"Dan Trebinjske brigade predstavlja mnogo, predstavlja sjećanje na 258 hrabrih pripadnika Trebinjske brigade koji dadoše svoj život i ugradiše kosti u temlj Republike Srpske", istakao je Svetozar Aćimović, komadant Trebinjske brigade. 

"Svake godine se okupljamo i sjećamo se naših saboraca, naših prijatelja. Okupljamo se mi koji smo preostali da to ne ode u zaborav", naglasio je Srbo Škero, pripadnik Trebinjske brigade.

13 jula '92 slomljena je neprijateljska ofanziva na Trebinje, tada su jake oružane snage Hrvatske napale najjužniji grad. U hodu je formrana Trebinjska brigada koja se sama borila protiv jedne države. Kroz brigadu je prošlo oko 6.000 boraca u svakom momentu njih 3.000 branilo je otadžbinu. 

"Mi obilježavamo ovaj daatum, ali ne obilježavamo jednu bitku, jedan dan, mi obilježavami jednu epohu, jedan rat koji se vodio ovdje. Uzet je ovaj datum zbog majsko-junske ofanzive hrvatskih snaga na grad Trebinje", istakao je Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije Trebinje.

Svakog dana treba da se sjećamo ovih junaka koji su nam obezbijedili da danas uživamo u slobodi, kaže gradonačelnik Trebinja. Mirko Ćurić obećava da gradska upava nastavlja sa svim programima koji pomažu borcima.

"Moramo da nastojimo da svim silama omogućimo tim ljudima da budu prioritet prilikom zaposlenja i svih programa. Kada pogledamo situacija nije idealna, oko 300 demobilisanih boraca prve, druge i treće kategorije ima koji su i dan danas nezaposlen, ali Grad Trebinje možda jedini u regionu provodi razne programe za te kategorije", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Provode se programi podrške demobilisanim borcima, ali i suprugama umrlih boraca. U gradskoj upravi posebno ponosni na nedavno napravljenu spomen sobu u centru Trebinja.
 

Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок