Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Koncentracionom logoru Jasenovac

  • 08.05.2021. 19:32

U Spomen području Donja Gradina obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac. Obilježavanju su prisustvovali i najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

"Pazim stazu kojom hodam, da ne bih skrenula na travu, gdje su moji najmiliji poklani i zatrpani" - počinje Dobrila Kukolj svoju priču o Donjoj Gradini.

Rođena je u dubičkom selu Međeđi prije 91 godinu, a sa 10 godina je došla u logor smrti. Tada je ostala bez oca, djeda, brata i tri strica. Ukupno, bez 31 člana porodice. Jedva je danas stigla u Gradinu, ali je, kaže, morala.

"Draga djeco, ja ne mogu puno pričati. Ja puno priča imam, moje suze su već presušile, ali još uvijek mislim i uvijek, dok god gledam, dok mogu pričati, ponoviću, reći ću - da zlo koje sam ja preživjela i moji saborci se više nikad nikom ne ponove", poručuje Dobrila.

Ona je na čelu banjalučkog Udruženja logoraša i kaže da je ostalo nešto više od 150 onih koji se sjećaju strahota ustaških koncentracionih logora. Oni žele da njihovi potomci nastave sjećanje na te užasne dane - u čemu bi mogla pomoći najavljena izgradnja velikog memorijalnog kompleksa na području Donje Gradine.

Poštu najbližima koji su kosti ostavili na obalama Save, odao je Milan Golić iz obližnje Gašnice. Njegov stric je zaklan, dok je baka njegove supruge - živa spaljena. Kaže da je ovdje redovan više od 50 godina.

"Inače moje selo Gašnica je prije rata, uz sam rat, '41. godine, brojalo negdje oko 1.200 ljudi. A 777 se nije vratilo nikad, među njima je i narodni heroj Lepa Radić kojom se ponosim", kaže Golić.

Poruke iz Srpske i Srbije

Bivših logoraša je u Gradini ovaj put bilo malo. Većinu posjetilaca su činile visoke delegacije Srpske, Srbije i mediji. Zbog korone, obilježavanje je bilo skromnije nego inače. Sve se svelo na parastos, polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika, koji su poručili da zaborava nema.

"Ovakav zločin koliko sutra može da se dogodi bilo kom drugom. I mi moramo da ga spriječimo. Na vrijeme, upravo ovako govoreći, podsjećajući i ukazujući na to što se dogodilo nama. Ne štedeći ni sebe, i govoreći kada smo mi griješili i kada smo mi činili zločine, jer to mora da pravi razliku između nas i drugih", poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

"Da li imam pravo - kao neko koga je narod izabrao - da ne znam to sve, i da se tome svemu ne vraćam kao podsjetniku? Ne zato da bi se svetio, jer to nikada nisam ni radio. Ali ono što činim - uporno ću boriti se za dostojanstvo ovog naroda", poruka je Milorada Dodika, predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)