U Kozarskoj Dubici

Obilježen Dan 11. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske

  • 22.09.2018. 16:28

U Kozarskoj Dubici danas je obilježen Dan 11. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, koja je u svom sastavu imala oko 5.700 vojnika od kojih je 195 poginulo, a 562 teže i lakše ranjeno.

Tim povodom danas je u Spomen-hramu Sveta Petka služen pomen za poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a zatim je organizovano druženje boraca.

Načelnik opština Kozarska Dubica Radenko Reljić istakao je da je ova slavna brigada prošla trnovit put i kroz najbitnije ratne operacije, probijanje koridora, a da je na kraju rata dala učestvovala u odbrani Kozarske Dubice i zapadnih granica Srpske.

Prema njegovim riječima, 11. Pješadijska brigada nastala je početkom rata, raspadom bivše Јugoslavije i bila je u sastavu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, a tokom svog ratnog puta podnijela je velike ljudske žrtve.

"Naš narod i vojska su stvorili Republiku Srpsku, a uspomene na borce, učesnike rata i ratne događaje moramo čuvati od zaborava, te uživati u slobodi koju smo teško stekli", poručio je Reljić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić podsjetio je da je 11. Pješadijska brigada mobilisana 30. juna 1991. godine, a na današnji dan te godine upućena je na prvi borbeni zadatak.

On je podsjetio na ratni put 11. Pješadijske brigade iz Kozarske Dubice na ratištima širom Republike Srpske, te ocijenio da u današnje vrijeme treba raditi na poboljšanju društvenog položaja i materijalnog statusa demobilisanih boraca.

"Za to se moramo boriti i na tome raditi i mislim da Boračka organizacija odgovara tom zadatku i da čak i prednjači u nekim idejama i incijativama. Moramo se masovnije okupljati, a naša poruka je da čuvamo jedinstvo i ono što smo pokazali moralom u ratu", poručio je Ćibić.

Ratnog vremena danas se prisjetio Goran Trkulja, bivši pripadnik dubičke pješadijske brigade koji je istakao da je ponosan na ono što su izdržali i napravili u ratu.

"Treba raditi na poboljšanju položaja boraca, koji su danas zapostavljeni i rade najteže fizičke poslove", rekao je Trkulja i dodao da treba čuvati ono što je stečeno i ne dozvoliti novi rat u koji bi se, kaže, ponovo odazvao ako bude potrebe.

Komandir čete u Drugom bataljonu u dubičkoj brigradi Mićo Čekić smatra da više pažnje treba posvetiti borcima koji žive u siromaštvu.

Dubička pješadijska brigada je odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde. Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata često je upotrebljavana i sa nižim formacijskim jedinicama u sastavu određenih taktičkih i operativnih grupa, a učestvovala je i na mnogim ratištima i nije izgubila nijedan metar kvadratni teritorije.