Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

  • 16.06.2018. 12:10

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas se obilježava Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Obilježavanje ovog značajnog datuma, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je pomenom i polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Nakon toga biće služen parastos poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, koji prisustvuje obilježavanju, rekao je da je od 20 hiljada boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske poginulo četiri hiljade, a ranjeno 10 hiljada.

Savanović je istakao da hrabri borci Sarajevsko-romanijskog korpusa "nisu izgubili ni pedalj zemlje za sve vrijeme ratovanja", do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Iako su odbranili opštine Ilidža, Rajlovac, Koševo, Grbavicu, Hadžiće, Vogošću, morali su da ih napuste nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. To je visoka cijena koja je morala da bude plaćena", rekao je Savanović.

Obilježavanju 23 godine od odbrane Sarajevsko-romanijske regije prisustvovuje delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine poslanici Marko Vidaković, Nedeljko Milaković i Miroslav Brčkalo i izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milenko Ristić.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije poginulo je četiri hiljade boraca, a ova formacija imala je od 18 hiljada do 20 hiljada boraca.

Kao vječni pomen tim junacima izgrađen je manastir na Ravnoj Romaniji, posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na čijim unutrašnjim zidovima su uklesana imena četiri hiljade poginulih boraca u odbrani ove regije.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.