Besplatan prevoz

Obilježavanje 77 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću 

08:11, 03.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa, te polaganjem vijenaca na spomenik u Drakuliću kod Banjaluke, danas će biti obilježeno 77 godina od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u ovom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike i Šargovac, te rudniku Rakovac.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, generalni sekretar Vlade Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Srđan Mazalica, Davor Šešić, Draško Stanivuković, Andrea Dorić i Marinko Dragišić, te predstavnici grada Banjaluka. 

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću. 

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice biće služen parastos ubijenim Srbima, u 12.15 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici, a u 12.30 časova obraćanje zvaničnika. 

Ustaše su 7. februara 1942. godine u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete. 

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima. 

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan. 

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić. 

Obilježavanje stradanja Srba od ustaškog zločina organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske. 

Banjalučka Gradska uprava obezbijedila je besplatan prevoz iz centra grada do Drakulića.