Obilježavanje 28 godina od zločina nad Srbima iz Bradine kod Konjica

  • 25.05.2020. 08:09

U selu Bradina, kod Konjica, danas će, u obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg biti obilježeno 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u ovom selu.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine konjičke saopšteno je da bi obilježavanje trebalo da počne u 10.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, čiji je dolazak najavljen za 9.30 časova.

U 11.30 časova predviđen je parastos žrtvama i polaganje vijenaca na spomen-obilježje u porti hrama.

Paroh konjički, protojerej-stavrofor Milan Bužanin rekao je Srni da se na obilježavanju 28 godina od stradanja Srba iz Bradine očekuje dolazak najviših zvaničnika Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama BiH, grada Istočno Sarajevo, istočne Hercegovine, boračkih organizacija, Saveza logoraša, te članova porodica nastradalih.

Bužanin je istakao da je za konjičke parohijane obezbijeđen autobuski prevoz koji će prema Bradini krenuti u 9.00 časova sa autobuske stanice, dok je povratak u Konjic planiran za 14.00 časova.

On je zamolio sve parohijane i vjernike koji namjeravaju da prisustvuju bogosluženjima, da se pridržavaju svih mjera zaštite koje propisuju nadležne institucije.

U Bradini, koja je prije sukoba bilo naseljena većinski srpskim stanovništvom, 25. maja 1992. najbrutalnije je ubijeno 48 srpskih civila. Preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

U logorima su umorena još 22 stanovnika Bradine, dok se za pet još traga.

Pokretna imovina je opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

Do sada su preživjeli raseljeni Srbi iz Bradine svake godine u maju dolazili iz svih dijelova Republike Srpske i Srbije, a nerijetko i prekookeanskih zemalja, u obnovljenu crkvu da bi odali počast stradalima i podsjetili na zločine koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija.

U Sudu BiH za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, a koji obuhvataju i Bradinu, sudi se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda "Akrepi", policije i stražari u logoru "Čelebići".

Oni su optuženi za napade i ubistva više desetina srpskih civila oba pola, među kojima je bilo djece i starijih lica, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja većeg broja Srba iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, DŽepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela.

U optužnici se navodi da je veliki broj srpskih civila sa ovog područja nezakonito uhapšen i odveden u logore na području Konjica, gdje je nastavljeno njihovo mučenje i zlostavljanje.

Suđenje im je počelo 8. maja 2019. godine, a u dosadašnje dijelu postupka Tužilaštvo je saslušalo desetak svjedoka, od kojih su većina bili žitelji Bradine.

Sa Ramićem i ostalima optužen je i Almir Padalović, koji je u oktobru 2019. izdvojen iz predmeta nakon što su vještaci neurosihiajtri zaključili da privremeno nije sposoban da prati suđenje, te je postupak protiv njega u fazi mirovanja.

Sa njima je bio optuženi i Zdenko Grbavac, ali je u odnosu na njega Sud razdvojio predmet s obzirom na to da je nedostupan.

U Sudu BiH u toku je postupak protiv Agana Ramića, koji je bio prvobitno optužen sa Esadom Ramićem i ostalima, ali njemu na teret nisu stavljeni zločini počinjeni u Bradini, već u konjičkom selu Brđani.

Sud BiH sudio je ranije Miralemu Maciću po optužbi da je u maju 1992. godine, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti Konjic, u Bradini ubio trojicu Srba i učestvovao u maltretiranju i mučenju srpskih civila, ali je suđenje obustavljeno nakon što je Macić umro u januaru 2012. godine.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.