Poslovni informatički tehničar

Novo zanimanje u dobojskoj školi

17:10, 12.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Poslovno informatički tehničar jedino je novo zanimanje u ovoj školskoj godini u Republici Srpskoj. Jedno odjeljenje od 24 đaka upisaće dobojska Ekonomska škola. U protekla dva upisna dana kažu u školi opravdali su očekivanja. 

"Mi smo upisali veliki broj, ostalo je smao par mjesta slobodnih. To je ustvari primjena informacionih tehnologija u oblasti ekonomije tako da evo šta mi očekujemo da će đak nakon 4 godine provedene u našoj školi biti osnažen i ojačan i da će da razvije vještine i znanja za rad u ovoj oblasti“, kaže Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole Doboj.

U IT sekotru radi 5000 ljudi, podaci su Privredne komore. Nastavni plan za novo zanimanje je u izradi, a stigle su pozitivne kritike, kažu u ministarstvu. Tržište traži taj kadar, zbog čega su dali saglasnost. Uvođenje novih zanimanja proteklih godina, pokazalo se kažu kao pun pogodak. 

"Prethodnih godina uveli smo tehničara modelara obuće, CNC tehničar, informatičkog tehničra i pokazalo se da je veliki interes učenika upravo za nova zanimanja“, kaže Radmila Kocić Ćućić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS.

I Privredni savjet Doboja nastoji da poveže privredu i školstvo. Primjer Ekonomske škole će da im bude vodilja za buduća zanimanja, koja traže tri lokalna udruženja privrednika. 

"Oni su isklazivali razločite potrebe, od toga za tekstilnu industriju pa do kad je u pitanju građevina, posebno zanatske djelatnoati koje su postale deficitarne u smislu zidarskih radova tesarskih, armirača“, kaže Tihomir Gligorić, Odjelnje za privredu Gradske uprave Doboj. 

Profesori i aktiv škole, na osnovu podataka Privredne komore, poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, pokreće inicijativu. Nakon pozitivnog mišljenja struke, škola izrađuje elaborat koji šalje ministarstvu. Ukoliko ministarstvo utvrdi potrebu, daje zeleno svjetlo za novo zanimanje.