Vratiće se rode

Novo gnijezdo čeka rode u Bratuncu

  • 26.11.2018. 10:21

Grupa ljubitelja ptica i prirode iz Bratunca pokrenula je i uspješno realizovala akciju izgradnje novog gnijezda za rode u ovom mjestu, jer je staro bilo oštećeno i oboreno prilikom izgradnje novog zdravstvenog objekta.

Prije deset godina, par roda se “naselio” na jedan stub u dvorištu bratunačkog Doma zdravlja, gdje su, “bez urbanističke i građevinske dozvole”, podigle gnijezdo i bez “odobrenja za azil” nastavile život.

Rode su se vraćale svakog proljeća u ovaj podrinjski gradić i izmamile simpatije i pažnju mnogih, a posebno radoznale djece.

U Bratuncu rode podižu svoje mlade, tu “ljetuju”, hraneći se po obližnjim močvarama, oko nekoliko rječica i Drine, koje protiču u neposrednoj blizini, a u jesen odlaze u toplije krajeve.

Po odlasku roda, ove jeseni njihovo gnijezdo je palo zbog oštećenja, pa su ljubitelji ovih ptica i prirode brzo reagovali i napravili novo i bezbjednije, koje čeka ove selice da se na proljeće pojave i “usele” u “novogradnju”.

Pokretač akcije, bratunački ribočuvar i zaljubljenik u prirodu Boban Filipović navodi da je njegova ideja o izgradnji novog gnijezda naišla na podršku lokalnih firmi jer su rode postale atrakcija za ovdašnje stanovništvo, posebno za djecu.

Firma “Empro” napravila je metalnu konstrukciju, koja je pocinčana u Fabrici za pocinčavanje u Srebrenici i montirana na betonski stub, koji je obezbijedila i postavila “Elektrodistribucija” iz Bratunca.

"Na tu konstrukciju vraćen je preostali materijal od starog oštećenog gnijezda" kaže Filipović i dodaje da je tako stvoren privid da gnijezdo nije ni pomjerano.

Filipović ističe da se poslovodstvo Doma zdravlja saglasilo da stub i gnijezdo za rode budu postavljeni na istu lokaciju, te da će bez “uputnice” primiti rode na proljeće.

On je zahvalio svima koji su podržali inicijativu i iskazalu empatiju prema ovim pticama, te pozvao sugrađane da povedu više brige o prirodi, a posebno o staništima rijetkih životinjskih i biljnih vrsta da bi i budući naraštaji mogli uživati u njihovoj ljepoti.

Filipović navodi da je prije nekoliko dana vidio i fotografisao jednu rodu pored Drine.

"Čudno je što je još tu, iako izgleda zdravo" konstatuje on.

Zbog toga je kontaktirao nadležnu organizaciju u Srbiji, gdje mu je rečeno da, zbog toplije klime u ovim krajevima, tokom posljednjih godina neke rode ostaju i zimuju uz rijeke i na Obedskoj bari u Sremu.

Zaljubljenici prirode i simpatizeri bratunačkih ptica selica očekuju da će na proljeće rode ponovo doći na staro mjesto, ali u novo gnijezdo i da će i dalje izazivati pažnju i mamiti poglede Bratunčana, te biti “dokaz” za priče najmlađima da – “djecu donose rode”.

Neki mještani se nadaju da bi novo gnijezdo za rode moglo da predskaže “bebi-bum” u ovom mjestu. Mnogi vjeruju da novo gnijezdo simbolizuje i pristizanje većeg broja kolijevki.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.