Predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske

Novinari treba da se ujedine i rade na rješavanju problema

  • 05.12.2018. 12:22

Predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske Nikola Šobat upozorio je danas da radnici u medijima imaju plate ispod prosječne u Srpskoj, te da je potrebno da se svi ujedine i institucionalno rade na rješavanju problema.

Šobat je istakao da su problemi prisutni i kada je riječ o isplaćivanju naknada za topli obrok, prevoz, kao i prekovremeni rad, te obezbjeđivanju tehničkih uslova rada. 

"Potrebno je da se svi ujedinimo i institucionalno radimo na rješavanju problema, jer kao pojedinci teško da možemo bilo šta konkretno da uradimo", rekao je Šobat na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je pozvao poslodavce da pokušaju u svojim budžetima za narednu godinu uračunati sredstva da bi zaposlenima obezbijedili plate u prosjeku ili iznad prosjeka, te da omoguće tehničke i bezbjednosne uslove za normalan rad. 

Prema njegovim riječima, prosječna plata radnika iz sindikalnih organizacija koje su članovi Sindikata medija i grafičara je 750 KM. 

"Imamo oko 850 članova u 15 sindikalnih organizacija, od kojih je devet iz oblasti medija", naveo je Šobat. 

Potpredsjednik Sindikata medija i grafičara Srpske Andrijana Pisarević navela je da je proteklu godinu obilježila loša bezbjednosna situacija, te upozorila da je novinarski posao opasan i težak, te da su novinari bezbjednosno ugroženi, kao i ekonomski. 

"Moramo da se udružujemo da bi zajedno radili na poboljšanju položaja novinara, koji trenutno nije zadovoljavajući. Sindikat pruža pomoć i zaštitu svakom radniku, bez obzira da li je član ili nije", rekla je Pisarevićeva. 

Ona je istakla da radnici u medijima treba da se zajedno bore za svoja prava, te da ne pristaju prećutno na bespravne otkaze, omalovažavanja i loše uslove za rad. 

Pisarevićeva je izrazila nadu da će Vlada Republike Srpske ispuniti obećanje te zaštititi novinare, tako da se napad na radnike u medijima tretira kao napad na službeno lice, da bi se sačuvala bezbjednost medijskih radnika. 

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić ocijenila je da je Sindikat medija i grafičara u Srpskoj, kao i svugdje u regionu, mali, jer udruživanje novinara ne ide od ruke. 

"Koliko je važno da novinari budu udruženi i da budu članovi sindikata ukazaće odgovor na pitanje koliko je novinar slobodan i nezavisan u svom poslu i koliko je on zavisan od različitih centara moći", rekla je Mišićeva. 

Ona je istakla da sindikat ne treba pojedincima, nego radnicima, da bi realizovali svoja prava i politike koje su važne za njih.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)