Crna statistika

Novi zakon nije smanjio broj saobraćajnih nesreća

  • 16.09.2018. 19:34

Tokom jula i avgusta u Republici Srpskoj dogodilo se skoro dvije hiljade saobraćajnih nezgoda. Poginulo je više od 30 osoba, podaci su MUP-a Republike Srpske.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja u BiH usvojen prije oko godinu i po dana sudeći upravo po toj crnoj statistici nije uspio da smanji broj nezgoda. 

Iz ministarstva saobraćaja i veza Srpske kažu da je za takve cifre najviše kriv ljudski faktor i da samo pooštravanje kazni može učiniti da zakon ne ostane slovo na papiru.

"Sa oštrim mjerama natjeraće se naši učesnici, da ako nemaju već tu svijest, onda strah prema visokim kaznama, da promijeni taj odnos prema učesnicima", istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske. 

Da su učesnici imali više obzira kada je Zakon tek usvojen podaci su i Agencije za bezbjednost saobraćaja. Kažu u prvih nekoliko mjeseci dok je bilo straha od kazni propisi su se i manje kršili. 

Vremenom je to popustilo pa je porastao i broj prekršaja, ali i žrtava. Sam zakon, ipak kažu nije dovoljan. Posebno kada se uzme u obzir da je uzrok nezgode brzina i preticanje, za šta su vozači ipak najodgovorniji.

"Uzrok broj jedan ovih saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina dakle 35 odsto i najčešći vid nastanka nesreća je sletanje sa kolovoza, znači brzina veća od dozvoljene, ikao se 80 odsto i nešto desilo na suvom kolovozu, dakle nisu bili otežani uslovi odvijanja saobraćaja", istakao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Ni prva polovina septembra nije obećavajuća. Pa se tako svaki dan dogodilo oko 30 saobraćajki, tom bilansu treba dodati i današnju u kojoj je jedan osoba poginula, a druga teško povrijeđena.