Prvačići

Novi nastavni plan i program uvažava individualne karakteristike učenika

  • 22.09.2019. 10:43

Učenici prvog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini rade po novom nastavnom planu i programu u kojem je poseban naglasak stavljen na uvažavanju individualnih karakteristika učenika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Resorno ministarstvo dalo je saglasnost na ovaj plan koji je pripremio Republički pedagoški zavod, na osnovu relevantnih saznanja, istraživanja mišljenja nastavnika, nalaza stručno-pedagoškog nadzora, savjetodavnog rada sa nastavnicima i roditeljima o potrebi za izmjenama nastavnog programa prvog razreda, te savremenih naučnih saznanja i dostignuća.

"S obzirom da je fokus rada u prvom razredu više na socijalizaciji, a manje na obrazovnim ciljevima, potrebno je učenike više stavljati u poziciju da učestvuju, stvaraju, proživljavaju, a ne da ponavljaju i repordukuju sadržaje poučavanja", navodi se u saopštenju.

U skladu s tim, ističe se, izvršene su koncepcijske i sadržajne izmjene nastavnog programa, a poseban naglasak stavljen je na uvažavanje individualnih karakteristika učenika.

"Koncepcijske izmjene se ogledaju u tome da su ishodi učenja i sadržaji vaspitno-obrazovnih područja grupisani u logične cjeline - nastavne teme, a za svaku nastavnu temu je dato metodičko uputstvo koje nastavnicima olakšava interpretaciju/realizaciju nastavnog programa", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da ovo prate i sadržajne izmjene, odnosno izmjene ishoda i sadržaja učenja, koji jasno i eksplicitno upućuju na nastavu koja je zasnovana na iskustvenom učenju, igrolikim aktivnostima sa fokusom na međupredmetne kompetencije, kojima se ostvaruje uticaj na cjelovit razvoj učenika - radni, intelektualni, socijalni, emocionalni i fizički.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.