Naseobina Lišnja kod Prnjavora

Novi krov, stolarija, fasada i centralno grijanje: Obnovljena OŠ "Meša Selimović"

  • 28.01.2019. 19:29

Poslije 45 godina, OŠ "Meša Selimović" u Naseobini Lišnja kod Prnjavora, dobila je novo ruho. Novi krov, stolarija, fasada, centralno grijanje preporodili su izgled škole i uslove rada u njoj. 

Đaci su najzadovoljniji. 

"Dobili smo nove klupe i stolice, prije su bile hrapave, mogli smo da podermo svoju odjeću. Sada je to bolje, zahvaljujemo se svima", kaže Sara Pantić, učenik OŠ "Meša Selimović". 

"Škola je super u odnosu na prije i najbolje mi se čini grijanje i klupe nove", kaže Ismeta Potourovića, učenik OŠ "Meša Selimović".

Škola je obnovljena, zahvaljujući sredstvima koja su donirale Vlade Srbije i Republike Srpske i opštine Prnjavor, ukupno 166.000 maraka.  

"Stvoreni su svi uslovi i pretpostavke za odvijanje nastavnog procesa. Moja zahvalnost roditeljima, učenicima, posebno prosvetnim radnicima  koji su izdržali mnogo godina radeći u neuslovnoj školi", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Naša škola ima 150 učenika, pored centralne škole koju pohađa 105 učenika imamo i tri područne škole u Lišnji, Mujincima i Otpočivaljci i ukupno imamo 155 učenika. Zaposlenih imamo oko 42 radnika", rekao je Milan Vranić, direktor OŠ "Meša Selimović". 

Iz Ministarstva prosvjete i kulture najavljuju da će i druge škole, osnovne i srednje, u Srpskoj ove godine biti ponovljene. Sa terena prikupljaju podatke o stanju u seoskim i područnim školama, kako bi svi đaci dobili jednake mogućnosti. U posljednjih nekoliko godina, dva miliona maraka uloženo je u obnovu škola na području opštine Prnjavor. 

"Preko 90 odsto sredstava ovih svih jeste obezbjeđeno od strane Vlade RS i kabineta predsjednika, a ostatak je bio obezbjeđen od strane budžeta opštine Prnjavor", kaže Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor. 

"Za ovu godinu Vlada Republike Srpske izdvaja 1.800.000 maraka upravo za kapitalne investicije u infrastrukturu objekata za osnovne i srednje škole, a uskoro ćemo prema njihovim zahtjevima vidjeti na šta će se to odnositi", ističe Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Osnovna škola u Naseobini Lišnja izgrađena je davne 1974. godine, i ovo joj je najznačajnija obnova. I Vlada i opštinske vlasti, najavljuju da se neće zaustaviti na obnovi škola, na području opštine Prnjavor.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.