EU, UNDP i opština Modriča

Novi domovi za porodice čije su kuće uništene u poplavama 2014.

  • 23.07.2018. 19:45

Čekali su više od četiri godine, ali na jesen će useliti u nove domove. U naselju Oteža grade se za devet porodica čije su kuće uništene u poplavama i klizištima 2014. godine na području Modriče. Time dolazi i kraj mukama Sretka Kuzmanovića i njegove šestočlane porodice, koja još živi u klizištem oštećenoj kući.

„Sreća, radost, prestaje briga jedna velika, čim kiša pada, to je problem, dijete devet godina najmlađe. Da li će stići pobjeći ako krene više, ako se sruši“, govori Sretko Kuzmanović iz Koprivne. 

Njihovu radost dijeli i Stana Petrović. Četiri godine je podstanar. 

„Jako dobro i drago mi je, zadovoljna sam puno što imamo krov nad glavom, svoj krov, da ne moramo sad ondje biti, sad tamo-vamo“, kaže Stana Petrović, takođe iz Koprivne. 

Osim kuća koje se grade, 22 će biti sanirane. Sve će koštati oko 440 hiljada maraka. 
 
„Sve ove aktivnosti su dio jednog šireg projekta u kojem EU učestvuje sa nekih 12,3 miliona evra“, potvrdio je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH. 

Program za oporavak od poplava finansira Evropska unija. Provodi ga UNDP, u partnerstvu sa opštinom Modriča. Nije jedini koji zajedno realizuju.

„Mi smo implementirali još jedan projekat koji se tiče optimizacije troškova. Kroz taj projekat opština Modriča uspjela je da smanji troškove za 250 hiljada KM u 2017. godini“, kaže Sukrob Kosmukamedov, zamjenik rezidentne predsjednice UNDP-a u BiH. 

„Mi smo u Modriči dobili 29 projekata vrijednosti negdje oko 3 miliona KM i naravno da se nadamo da će još tih projekata biti“, dodaje Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Sredstvima Evropske unije sanirana je i sportska dvorana u Modriči i nabavljena sportska oprema za djecu sa poteškoćama u razvoju. Stigla je pomoć i lokalnim poljoprivredenicima. Njih devet dobilo je sjeme soje.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)