Nove žrtve "TikTok" izazova

21:14, 04.02.2021.
Izvor: ATV
“Blackout izazov” oduzima živote djeci širom svijeta. Ovaj izazov gušenja na društvenoj mreži TikTok podrazumijeva da djeca stave kaiš oko vrata, stežu ga i snimaju telefonom, sve dok ne izgube svijest. 

Ono što je još morbidnije, na takvim snimcima nerijetko bude najviše pregleda, a najmanje negativnih reakcija i upozorenja. Herojstvo i popularnost, obično se zbog toga najmlađi uključe u ove “izazove”, nerijetko, uz to ide i loša procjena rizika. 

A ovaj izazov je, u samo nekoliko dana, koštao života dvoje desetogodišnjaka.  Ti slučajevi iz Beograda i Palerma još jedan su alarm za opasnost koja vreba djecu s interneta. S najmlađima, poručuju stručnjaci, treba konstantno razgovarati, a ne ih zanemarivati.

“Pored svega ovoga što nam se dešava, moramo da ih oslušnemo. Moramo da stvorimo krug povjerenja s njima. Često roditelji znaju reći – ja se ne razumijem u tehnologiju, i naravno da se ne razumiju, da se djeca više, danas nekako brže stiču ta znanja, ali roditelji se više razumiju u život. Tako da im tu mogu pomoći, da mogu s njima razgovarati, mogu imati s njima kontrolu”, kaže Đurđica Jeličić, psiholog.

Ne braniti, već pametno ograničiti korištenje društvenih mreža, to je rješenje Tanje koja ima troje djece. Od njih, samo najstarija kćerka ima naloge na društvenim mrežama.  Raspitati se o nepoznatom i razgovarati s djecom, lijek je za sve.