Medicinari nezadovoljni

Novac od akciza se i dalje ne odvaja za zdravstvo

  • 30.09.2018. 19:45

Za osam mjeseci 2018. godine po osnovu akciza na alkohol prikupljeno je više od 14 miliona maraka, dok je za isti period preko akciza za duvan i duvanske proizvode prikupljeno više od pola milijarde, podaci su to Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Sav taj novac trebalo je da završi u zdravstvu BiH, međutim od toga nema ništa. Iako je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje još 2016. usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama po kojim je novac od akciza trebalo da se ulaže direktno u zdravstvo, sve je stalo u Savjetu ministara iako je ovaj zahtjev dio i Reformske agende. 

Iz Ministarstva finasija i trezora BiH poručuju da su tada prihvaćene samo izmjene koje se odnose na akcize na gorivo.

"Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH dostavljen je Savjetu ministara BiH u dalju proceduru, ali je na sjednici Savjetu ministara BiH prihvaćene samo izmjene koje se odnose na akcize za gorivo, dok su odbačene one koje su bile predviđene za duvan, te gazirana i alkoholna pića. Nakon toga bilo je više prijedloga izmjena zakona o akcizama u BiH, ali nije bilo onih koje se odnose na duvan i duvanske prerađevine u smislu da se akcize uplaćuju na namjenski račun i usmjeravaju u oblast zdravstva", saopštili su iz Ministarstva finasija i trezora BiH. 

Da je logično da novac od akciza na duvan i alkohol ide u zdravstvo tvrdi i ministar zdravlja Dragan Bogdanić. Posebno jer je kako kaže riječ o akcizama od proizvoda koji zdravlju najviše i štete. I dalje je optimista da do toga može doći.

"Nadam se da će u narednom periodu jedan dio tih akciza pogotovo na alkohol, duvan ili druge proizvode da ide prema zdravstvu, fondovima za cjelokupno zdravstvo u BiH", istakao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS. 

Koliko je svaka marka dobro došla u zdravstvo najbolje zna prvi čovjek Univerzitetsko kliničkog centra Srpske. Kaže postoje kategorije stanovništva koje za zdravstveno osiguranje novac i ne izdvajaju pa bi novac sa strane dobro došao za unapređene zdravstva i zdravstvenih usluga.

"Smatram da bi izdvajanje od akciza ili oprezivanje duvana bilo veoma korisno iz dva razloga, prvo prevencija mnogih oboljenja, a drugo svaki dinar koji uložimo u zdravstveni sistem to je najbolje uloženi dinar, najbolje uložena sredstva", istakao je Vlado Đajić, direktor UKC RS. 

Za sada se sredstva od akciza na duvan i alkohol dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun. Kao i svi prohodi koji spadaju u indirektne poreze dijele se prema entitetima, a prije toga se odvaja dio za finansiranje državnih institucija.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.