U radarskom centru Protivgradne preventive

Nova meteorološka stanica u Novoj Topoli

  • 03.08.2018. 13:45

U radarskom centru Protivgradne preventive Republike Srpske u Novoj Topoli danas je puštena u rad nova meteorološka stanica čiji će podaci o temperaturi, vlažnosti vazduha, jačini vjetra i količini padavina biti vidljivi na zvaničnoj internet stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Direktor Protivgradne preventive Srpske Tihomir Dejanović rekao je da je ovo preduzeće za nabavku meteorološke stanice izdvojilo više od 10.000 evra i da je riječ o savremenoj stanici njemačkog proizvođača "Lambreht". 

"Osim ove metorološke stanice, održavaćemo i dalje stanicu na Savskom keju u Gradišci koja mjeri temperaturu i druge parametre, a nastojaćemo da instaliramo nekoliko meteoroloških stanica u gradiškom Potkozarju", naveo je Dejanović. 

Meteorološku stanicu u Novoj Topoli danas su posjetili načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, direktor Hidrometeorološkog zavoda Srpske Tomislav Šajić i dekan banjalučkog Prirodno-matemetičkog fakulteta Goran Trbić. 

Načelnik opštine Adžić rekao je da je za poljoprivredene proizvođače u Lijevču polju veoma važnom što je instalirana najsavremenija meteorološka stanica. 

On je naglasio da je Protivgradna preventiva, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, u protekle dvije godine investirala znatna sredstva, s ciljem stvranja jednog od najsavremenijih protivgrednih sistema u regionu. 

"U toku ove godine došlo je do maksimalnog broja protivgrednih djelovanja i pokazalo se da je Protivgradna preventiva odradila značajan posao u zaštiti poljoprivredene proizvodnje", rekao je Adžić. 

On je dodao da je potpuna zaštita od grada nemoguća, ali da bi uspostavljanjem bolje saradnje sa Ministarstvom transporta i komunikacija BiH, kontrolom letenja i smanjenjem broja zabrana, djelovanja Protivgradna preventiva bila još efikasnija. 

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Srpske Tomislav Šajić rekao je da će nastaviti sradnju sa Protivgradnom preventivom, dodajući da je jedan od problema obje institucije nedostatak meteorologa. 

"Meteorologe najčešće primamo iz Srbije jer na našim univerzitetima ne postoji studijski program za te kadrove. Zbog toga sugerišemo Prirodno-matemetičkom fakultutu u Banjaluci da pronađe rješenje za školovanje ovih kadrova", dodao je Šajić. 

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić rekao je da su na ovom fakultetu prije pet godina imali specijalističke studije meteorologije i da će u saradnji sa resornim ministarstvom i Univerzitetom tražiti način za školovanje meteorologa. 

Trbić je dodao da je postavljenje nove meteorološke stanice u Novoj Topoli značajno i za ovaj fakultet, koji u saradnji za Hidrometeorološkim zavodom i Protivgradnom preventivom vrši istraživanja klime i klimatskih promjena na području Republike Srpske i BiH.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм