Srpska boračka populacija

Ništa se ne radi po pitanju traženja nestalih Srba

  • 26.07.2018. 19:27

"To je dug period, sve što sam znao već sam počeo i zaboravljati. Nemam više djece, samo sam njega imao, istakao je Zdravko Joldžić iz Piskavice.

Tako svoju životnu priču o potrazi za posmrtnim ostacima sina jedinca, pripadnika VRS, koji je stradao na Vozući, završava Zdravko Joldžić, iz Piskavice kod Banjaluke. Ogorčenje nije mogla da sakrije ni Milka Kokot iz Istočnog Srarajeva. Dvadeset i šest godina traga za kostima brata i oca. Kaže da se po problemu traženja nestalih u BiH ne radi ništa, ni u sudstvu, ni u tužilaštavu, kao ni u Institutu za nestala lica BiH.

"Vrijeme čini svoje, a oni u tom vremenu love u mutnom, ja ovo iskreno govorim, baš onko kako treba da se kaže, bez uvijanja, nikakve pomoći nema, a u tome što se oni pravdaju da nema mehanizacije, da nema ovoga to je samo njihova ljenost, para imaju, ali samo neće da rade", istakla je Milka Kokot, Predsjednik Organizacije poginulih boraca i zarobljenih civila Istočno Sarajevo. 

"Moram prethodno da kažem da je bilo dosta nezadovoljstva od strane prodica, kako srpskih tako i drugih, smatrajući da je bilo zastoja u radu na prostoru BiH kod ekshumacija, identifikacija i procesa traženja nestalih lica", istakao je Marko Grabovac, predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih borac i nestalih civila. 

Kokot tvrdi da se ne može govoriti o pomaku u traženju nestalih, ako se u godinu dana identifikuje osam građana BiH, a samo se u Sarajevu traži 170 Srba. U kosturnici Miljevići smješteno je 370 neidentifikovanih tijela koja čekaju na DNK analizu. Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić tvrdi da je došlo do određenih pomaka u procesu u vezi sa nestalim, kada se poredi prvih šest mjeseci ove i prošle godine. 

"O znatno većem broju uzetih koštanih uzoraka na osnovu revizije koja je rađena u spomen-kosturnicima i mrtvačnicama, radi se o znatno većem broju ekshumacija", istakao je Perišić. 

Perišić kaže da je ključni problem u procesu traženja nestalih nedostatak relevantnih informacija o pojedinačnim i grupnim grobnicama, ali i nepristupačan teren na kome se nalaze. Zadovoljan je saradnjom sa Gordanom Tadić, V.d. glavnog tužioca BiH, ali, kaže da Republika Srpska još traga za 1.196 nestalih.