Besjeda episkopa bačkog

"On nije umro, on spava, ispraćamo ga sa radošću, ne sa žalošću"

  • 22.11.2020. 11:17

Episkop bački Irinej rekao je da je blaženopočivši srpski patrijarh Irinej bio ovlapoćenje mira i veoma omiljen kod većine ljudi, čiju dobrotu su svi razumijevali.

"Na najveća moguća poniženja umio je ne samo da sačuva hladnokrvnost, nego da uzvrati pažnjom dobrotom i dobrim djelima upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu", rekao je vladika Irinej u besjedi na zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

On je dodao da je patrijarh Irinej bio ovaploćenje mironosca i mirotvorca i među hrišćanima i među drugim narodima, a prije svega u svom narodu.

Vladika bački je napomenuo da su mnogi spremni da, sudeći o drugima, olako presuduđuju, te je tako i patrijarh Irinej, kao i svi arhijereji i Srpska pravoslavna crkva ponekad bio izložen nepravednim sudovima i osudama.

"Neki su govorili i pisali da nije dovoljno savremen, drugi da je veoma rigidan da pokazuje netrpeljivost, a treći opet kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise, čak i na trule kompromise. Ništa od svega toga nije istina", poručio je episkop bački Irinej.

On je istakao da je patrijarh Irinej svoj plodan, dug život, koji je najvećim dijelom proveo u u službi Crkvi i narodu u teškom vremenu, na sve sve ratove, bežanije, stradanje, ali i raskole, uspeo da da istinski, svetosavski i kosovsko -lazarevski odgovor.

"Zato je bio i omiljen kod ogromne većine ljudi prije svega kod ljudi, svi su razumijevali njegovu dobrotu", naglasio je vladika Irinej.

On je napomenuo da je patrijarh Irinej i u odnosu sa drugima nepravoslavnima i nehršćanima bio otviren, iskren i dobronamjeran.

"Mi se molimo sada za dušu novopredstavljenog patrijarha, ali smo uvjereni i da se on sa očinskom ljubavlju koju je pokaziva svima moli za sve nas, za Crkvu našu, naš narod i svekoliku crkvu i sav rod ljudski. Stoga ga ispraćamo više sa radošću nego sa žalošću i želimo da Gospod duši njegovoj podari vječni život i radost u carstvu nebeskome, a tijelo njegovo da počiva u ovom svetom hramu do sveopštog vaskrsenja", poručio je vladika Irinej.

Zaključio je da je njegova mekoća bila njegova snaga, a da je njegova uzdržanost bila njegova mudrost i na kraju dodao "On nije umro, on spava".

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.