Vrijeme je da se reaguje

Nije ostala nijedna kuća da migranti nisu ušli u nju

  • 13.10.2019. 19:06

Nije ostala nijedna kuća da migranti nisu ušli u nju, vrijeme je da se reaguje, poručili su danas iz Parohijskog doma u selu Simijova mještani sela uz regionalni put Bileća-Ljubinje. 

Jasno su rekli da ne pozivaju na linč nego na rješavanje za njih gorućeg problema. Najteže je onim starijim koji su najčešće i sami u kućama, a prvi komšija je daleko nekoliko kilometara. Tamo su migranti najčešći gosti.  

"Ja sam ih baš prebrojala neku veče, 37 ih je prošlo. Juče je ovuda policija išla i mislila sam noćas ću mirno spavati, u 7 sati upalila vijesti, kada u avliji njih sedam", priča Bojana Samardžić.

"Neki dan su mi došli na vrata morao sam im postaviti ručak. Najeli se fino, pozdravio se sa njima jer ja ne znam, šta on ima kod sebe", kaže Ratko Novčić.

Iz napuštenih kuća je odnijeto što se moglo odnijeti, neki objekti su obijani više puta, a neki i zapaljeni, tvrde seljani. I zato je stanovništvo u ogromnom strahu. Njih više od 100 danas je svoje muke ispričalo  bilećkim čelnicima i pripadnicima Policijske uprave Trebinje. Traže vanrednu sjednicu bilećke skupštine i što više policije na ovom području. 

Imali su i drugih prijedloga.

"Krenulo se u rješavanje problema ja nisam siguran kako će se ovaj problem riješiti. Ja uporno tvrdim da je jedini put i način da se tim nevoljnicima obezbijedi prevoz i automatski smo zaštitili njih od nas i nas od njih", rekao je Radoš Radović.

"Ja se nadam da će se pokrenuti rješavanje problema koji je bio gorući na našem prostoru", kaže Milenko Kešelj.

Ova sela su daleko od grada pa i policiji treba vremena da dođu na poziv seljana. Danas su im obećali da će stalno patrolirati. I bilećki načelnik kaže da je vrijeme da se krene u rješavanje problema  koji su davno trebali rješti nadležni u BH institucijama. 

"Ovaj problem se mora rješavati hitno. Ja ću odmah sutra zakazati varnrednu skupštinu, a pozvaću i ministra Lukača da policija ovuda bude stalno u pomoći stanovništvu", kaže Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća.

Prava najezda migranata kroz ova sela krenula je od marta mjeseca ove godine kažu mještani. Sirija, Maroko, Sudan i Alžir zemlje su iz kojih najčešće dolaze.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.