Begov han

Ni traga DJEČAKU koji je upao u potok: Potragu otežavaju SMEĆE i MINSKA POLJA

12:49, 24.05.2019.
Izvor: Radio Sarajevo
Thumbnail
Jutros je intenzivirana potraga za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali Mračajski potok u mjestu Begov Han i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, a za kojeg se pretpostavlja da se nalazi u rijeci u Bosni, poručili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

U potragu je uključeno 40 pripadnika civilne zaštite. U potrazi se koristi šest čamaca s timovima za spasavanje na vodi.

Angažovan je Sportsko-rekreativni klub Neretva.

Potraga će se vršiti koritom rijeke Bosne od Begovog Hana do Doboja, a u zavisnosti od okolnosti na terenu potraga će biti proširena, naglasili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

U potragu su uključeni timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, te Civilne zaštite i Gorske službe spasavanja Žepče, piše Radio Sarajevo.

Osim njih, u potrazi pomažu članovi porodice, mještani i lovci.
Kako je navedeno u saopštenju, potragu na vodi otežava smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Bosne, što je onemogućilo angažman ronilaca.

Probleme stvaraju velike nakupine smeća, otpadnog materijala i minska polja na obalama rijeke.

Zato je Federalna uprava civilne zaštite pozvala one koji učestvuju u potrazi na oprez.

Za dječakom iz Begovog Hana se traga već deset dana, a za Gluhovićem od 2. maja.

Potraga za Gluhovićem je od 5. maja fokusirana na rijeku Bosnu jer su taj dan pronađeni njegova odjeća i stvari na obali ove rijeke u mjestu Porobići, podsjetili su iz Federalne uprave civilne zaštite.