Predrag Ćeranić

Ni Ešdaun nije smio da Skupštini Srpske postavlja ultimatime, a "Pravda za Davida" – već dva

  • 21.06.2018. 10:36

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost, na portalu sveosrpskoj.com napisao je tekst o postavljanju ultimatuma grupe "Pravda za Davida" Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tekst prenosimo u cjelosti:

"Ni u periodu potpune dominacije OHR-a nad političkim prilikama u BiH, odnosno u vrijeme kada je BiH suvereno vladao Visoki predstavnik Pedi Ešdaun, nije se dogodilo da Narodna skupština Srpske dobije ultimatum.

Visoki predstavnik je znao mijenjati i nametati zakone, ali ultimativno zahtijevati od Narodne skupštine bilo šta – dotle nije išao.

Ultimatum narodnim poslanicima uputila je "Pravda za Davida", grupa koja se deklariše kao Zajednica savjesnih građana.

U nepotpisanom "dokumentu" koji je objavio portal Buka, inače finansiran donacijama američkih fondacija NED i USAID, navedena su, kako je naglašeno, dva ultimatuma.

Prvim se od narodnih poslanika traži da se "na posebnoj sjednici izglasaju smjene i momentalno udaljavanje iz javnih institucija" više lica, odnosno 12 nosilaca javnih funkcija (tužioci, funkcioneri MUP-a, direktori RTRS i novinske agencije Srna), koje, uzgred, Narodna skupština ne imenuje.

Drugi ultimatum je da Narodna skupština "ovlasti vršioca dužnosti republičkog tužilaštva i naredi formiranje novog tužilačkog tima" a čiji zadatak bi bio da preuzme "dalju istragu u slučaju krivičnog djela "Teško ubistvo" nad Davidom Dragičevićem".

Naglašeno je da će se u protivnom "svi narodni poslanici koji zauzmu drugačiji stav" smatrati "istima poput ovih sa spiska", pa će se "borba proširiti i na njih". Ujedno, dvanaestorici sa spiska za odstrel poručeno je da "počnu misliti od čega će živjeti".

Tako se grupa "Pravda za Davida", formirana nakon pronalaska tijela tragično preminulog Davida Dragičevića, od prvobitne namjere da se kod nadležnih insistira na rasvjetljavanju svih okolnosti Davidove smrti, otisnula u sasvim druge vode.

Pedi Ešdaun

Pomenuti "ultimatum" upućen je uoči sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti razmatran Izvještaj Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Izvještaj Anketnog odbora u suštini je zbirka transkripata razgovora koje su članovi pomenutog odbora vodili sa Tužiocima i funkcionerima MUP-a, a Zaključci, koji se navode na kraju, iz njih ni u kom slučaju ne proizilaze, već su odraz političke platforme s koje djeluje grupa "Pravda za Davida".

Pomenuta grupa je u formalnom smislu prilično nedefinisana.

Izvjesno je da je čine pristalice koje se svakodnevno okupljaju na banjalučkom Trgu Krajine, a čiji broj varira od nekoliko desetina do nekoliko stotina, pa do više hiljada, koliko ih je bilo na najbrojnijem okupljanju od 19. aprila.

Na društvenim mrežama ne može se ni približno ustanoviti brojnost grupe s obzirom na brojne manipulacije.

Poruke koje se čuju sa Trga su više nego interesantne, ali je nepobitno da stvaraju atmosferu linča. Davor Dragičević konstantno optužuje vrh Ministarstva unutrašnjih poslova i Okružno tužilaštvo, proglašava ih saučesnicima u ubistvu (sprega MUP-a i tužilaštva) i propisuje kaznu ("kazna za saučesništvo u ubistvu  je veća od kazne za ubistvo i iznosi 45 godina zatvora").

Konstantno se traži "pravda i istina", a u pogledu istine Dragičević ne ostavlja puno prostora za diskurs: "Istina je ono što je u mojoj glavi". A i ta "istina" je promjenjiva kategorija.

Dragičević je za "ubistvo" optuživao više potpuno različitih aktera. Listu "saučesnika" Dragičević proširuje i ona prijeti svakom ko o onome što on iznosi drugačije misli. Sada su izgleda na red došli narodni poslanici, jer će se ako ne ispoštuju date ultimatume "borba proširiti i na njih".

Možda je najupečatljivija poruka pripadnicima MUP-a: "Ubijate 26 godina", odnosno od stvaranja Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Nema objekta MUP-a a da se pred njim ne nalazi spomenik podignut u spomen pripadnicima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Imena mladića čiji su životi prekinuti u dvadesetim i tridesetim godinama nalaze se na spomenicima ispred svake policijske stanice od Novog Grada do Trebinja. Da li su i oni ubice ili saučesnici u ubistvu?

U čemu je uopšte smisao borbe grupe "Pravde za Davida"? Da izvrši pritisak na institucije da rade svoj posao? On je naglašen do mjere da je postao opterećenje za svakog tužioca i pripadnika MUP-a.

Sa Trga Krajine se sve češće upućuju otvorene prijetnje, a najpoznatija je ona da "neće biti izbora", odnosno da oktobarski izbori u Srpskoj neće biti održani ukoliko ne budu uvaženi zahtjevi Davora Dragičevića. Prijetnje su i personalne, pa se pojedinim nosiocima javnih funkcija poručuje da će Davor "lično doći po njih".

Šta reći za poruke na društvenim mrežama?

Dominiraju optužbe, prijetnje, kletve, a onima što drugačije misle psuje se i "majka četnička". Konstatacije o Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevini su takođe prisutne.

Sve je otišlo predaleko.

Dragičević je nedavno uputio izvinjenje svom sinu Davidu: "Četrdeset dana nisam stigao da ti odem na grob i upalim svijeću, izvini sine". Zato je na okupljanjima na Trgu Krajine svakodnevno prisutan.

Na njima se često izvode performansi, baš po upustvu otporaša Srđe Popovića. Tako u knjizi "Nenasilna borba" doslovce stoji da se ne treba pravdati ni braniti zbog optužbi.

"Kada protivnik pripadnike pokreta nazove izdajicama, ne osporavajte takav navod – negiranje optužbe samo bi joj dalo legitimitet prikazujući vas kao nekoga ko mora da se brani".

Optužbe treba ismijati, poručuje lider Kanvasa.

Zato se od djece tražilo da različitim bojama crtaju po Trgu Krajine, kako bi bile ismijane sve češće konstatacije o "obojenoj revoluciji". Osnovna poruka je da se otkaže poslušnost vlastima, odnosno ospori legitimnost institucija, jer se tako ruše "stubovi podrške".

Prepoznatljiv slogan, logo, pjesma – sve je otporaškim priručnicima propisano, a postoji i kod "Pravde za Davida".

Predsjednik Dodik je već najavio da njegova stranka i većina u Narodnoj skupštini neće podržati izvještaj Anketnog odbora, što znači da "ultimatumi" neće biti ni razmatrani.

Naredni, "veliki miting" Dragičević najavljue za svoj rođendan, 7. jula. Treba održati tenzije, ne dozvoliti da oslabe zbog priliva migranata, svjetskog prvenstva u fudbalu, dolazećeg ljeta i drugih "ometača"…"