U Banjaluci otkrivena 32 migranta

Nezadovoljni smještajem u Bihaću krenuli u Sarajevo

  • 28.01.2019. 19:14

Grupa od 32 migranta, koja je putovala vozom iz Bihaća za Sarajevo, zaustavljena je jutros na Željezničkoj stanici u Banjaluci. Banjalučka policija predala je pet migranata Službi za poslove sa strancima BiH, jer nisu imali potvrde o namjeri podnošenja zahtjeva za azil. 

Migranti koje smo zatekli na Željezničkoj stanici u Banjaluci ispričali su da su željeli da se prevezu do Sarajeva, ali su imali dovoljno novca samo za kartu do Banjaluke. Nekoliko njih i sačekalo je na željezničkoj stanici da im rodbina pošalje dovoljno novca za dalje putovanje.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH ATV-u su potvrdili da je ustanovljeno da samo jedan migrant nije imao potvrdu, koja mu je danas i izdata. Svi će biti prevezeni u Sektor za azil u Sarajevu. Neki su im u Banjaluci ponudili hranu, ali većina je strahovala za ličnu bezbjednost. Ahmed Hasan iz Pakistana kaže da su u Sarajevo krenuli zbog loših uslova u Bihaću, ali i to da nema namjeru da se zadržava u BiH.

"Imamo problem sa kampom, kamp nije dobar u Bihaću, zato želimo u Sarajevo. Inače, želio bih da pređem Italiju," rekao je Hasan. 
 
"Policija je došla na vrijeme, oni su tu bili tu u stanici Banjaluka. Dalje nisu mogli i otprilike to je to. Naravno da se plaše građani, pošto su autobuska i željeznička stanica u 100 metara blizu, tu je populacija mlada, studenti i srednjoškolci koji idu u školu," rekao je Milenko Kicić, dežurni obezbjeđenja u Željezničkoj stanici Banjaluka.

Iz Evropske granične policije Frontrex medijima su poručili da neće čuvati BH granicu od migranata, jer još nije potpisan takav sporazum BiH i Evropske unije. Iz Republike Srpske i danas poruka da je za rješavanje migrantske krize potrebno hitno formirati vlast na nivou BiH. Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović podsjeća da je Republika Srpska odavno upozoravala na opasnost migrantske krize, ali da to vlasti BiH nisu ozbiljno shvatale.

"Govorim o nivou BiH, koja nije uspjela od 2015. godine, kada se znalo šta je kriza, na koji način će se to manifestovati na ovaj prostor, da zauzme bilo kakve čvrste pozicije. Nisu mogli da urade ništa na obezbjeđivanju granice, nisu se trudili čak ni da vode adekvatnu statistiku," rekla je Cvijanovićeva.

ATV-u je potvrđeno i da su grupe migranta nekoliko puta spavale u džamiji u Banjalučkom naselju Vrbanja. U Islamskoj zajednici Banjaluka su nam rekli da su migranti nekoliko puta trazili i da prenoće u džamiji Ferhadija, ali to im nije dopušteno.   

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.