Vukosavlje u nemilosti prirode

Nevrijeme poplavilo kuće i uništilo puteve

  • 18.06.2018. 19:19

Sedamanest kuća je poplavljeno, pedeset odsječeno od naselja zbog oštećene infrastruktire, a pet lokalnih puteva potpuno je uništeno. Šteta se u Vukosavlju još zbraja,a prema grubim procjenama biće veća od milion maraka. 

Samo je naselja Modrićki Lug i Jezero zaobišlo nevrijeme koje je u subotu naveče za nekoliko sati ostavilo nezapamćenu katastrofu.

Za samo sat vremena rijeka Gnionica narasla je na pet metara. Ugrozila je i nasip i zaprijetila da poplavi oko 400 domaćinstava.
 
Katastorfa je spriječena tako što su do iza ponoći mašine i ljudstvo branili nasip i podigli ga za oko pola metra. Ipak, voda je ušla u nekoliko kuća. Dok uklanjaju posljedice, žitelji kažu da nije bilo vremena da reaguju. 

„To je za 10 minuta buknulo, kanal je prokinulo, uspjela sam samo piliće spasiti i krmke. Ono je sve otišlo, tri frižidera otišla, nijedan ne radi, ugaone tu, sve, tepih nijedan," kaže Murisa Trifunović.

„Uspio sam zamrzivač spasiti, komšije su preletjele pa sam na panjeve digao, sa pumpama agregatima koliko god da izvuku ono sve više voda ulazi u kuću,“ rekao je Milenko Todorović. 

Uništeni su i usjevi, plastenici i godišnja zarada poljoprivrednika. Štetu kaže prvi čovjek opštine, neće moći sanirati bez pomoći nadležnih, koje poziva u posjetu. 

„Da vide na terenu da su velike štete, da naše stanovnici trebaju pomoć i da mi kao lokalna zajednica nemamo mogućnosti da pomognemo svim stanovnicima“, rekao je Borislav Rakić, načelnik opštine Vukosavlje.

U pomoć je priskočila Civilna zaštita Srpske. Direktor je obišao Vukosavlje, a na terenu ostavlja mašinski tim. 

„Mašinski tim čine jedan broj mapina kamiona, bager i slično, a zavisno od potrebe lokalne zajednice. Dok lokalna zajednica iskaže potrebu oni će biti na licu mjesta,“ rekao je Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite. 

Mašine će ujutro u mjesnu zajednicu Jošava, da saniraju put, jer je to prioritet. O stanju će, kaže Međed, informisati i Vladu Srpske. Vlasti Vukosavlja kažu da bi posljedice nevremena možda bile manje da su uslišeni njihovi apeli Vodama Srpske da saniraju vodotokove koji su u njihovoj nadležnosti.  

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина