Jedno lice poginulo

Nevrijeme poharalo Srbac i okolinu

  • 08.07.2019. 19:10

Samljeveni šumarci, prepolovljeni stoljetni hrastovi, kuće bez krova, uništena ljetina - apokaliptične su slike koje su osvanule na području Srpca i njegovih sela. Nevrijeme koje ih je sinoć zadesilo, bilo je kao u filmu - pričaju mještani.

"Pocrnilo je i odjednom je počeo led da pada, oluja čupala je drveće ovdje, betosnku banderu prebila, odnijela mi krov od ove zgrade, od hale, dio nove kuće raskrila. Štete negdje oko 30.000 maraka", kaže Slavko Gojković iz Gornjih Kladara. 

Poljoprivrednici su pretrpjeli najveću štetu. Kažu da im je ljetina praktično uništena. 

"Do luka je trebalo još mjesec i po dana, lubenica za 20 tak dana  to je sve trebalo da se bere da se prodaje. Međutim, teško da će šta biti od toga", kaže Dragan Đurđević iz Kladara.

"Da je iznosilo pšenicu, faktički čupalo klas i nosilo ga iz njive. Ovdje je šteta 80 odsto. Da li ćemo ukositi, ogromni su nam ulozi. Apelovao bih na naše ministarstvo koje nam je uvijek pomagalo", kaže Mirko Romić iz Srpca.

U Razboju je bez dijela krova ostala osnovana škola, sanirana prije nepunih pet godina sredstvima UNDP-a. 

"Jedno 40 odsto krova je stradalo, znači 40 odsto škole je otkriveno. Pod udarom je sada svake kapi kiše. Već je počelo da prodire na drugi sprat. Ako bude obilnij akiša sigurno će proći i dalje", kaže Stanimir Vidović, direktor OŠ "Dositej Obradović". 

Ni sam Srbac nije bio pošteđen. Isčupana stabla, polomljene grane na trotoarima i po dvorištima, objekti i kuće bez krova slike su iz ovog lijevčanskog gradića. Kupola hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u centru ostala je bez krsta. 

"Bilo je strašno, kao neka huknjava, čulo se. ja sam imala osjećaj da je zemljotres ili ne znam šzta se dešava. Kao da će se kuća srušiti, strašno je bilo", kaže Slavica Aničić iz Srpca. 

Na teritoriji opštine je proglašena vanredna situacija. Operativni timovi obilaze teren, a radne grupe po mjesnim zajednicama imaju zadatak da pomognu domaćinstvima koja su pretrpjela najveća oštećenja. 

"Ja bih se usudio reći da se radi o milionskom iznosu i bojim se da je prevazišao i obim šteta koje su načinile poplave 2014.godine. Bez dijela pomoći nećemo moći iz ove situacije izaći sami", kaže Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

"Štete se uvijek zbrajaju na kraju godine i vlada je do sada kada je bilo većih štete pomagala, nakon dostavljanja tih izvještaja Vlada se opredjeljuje da li će i na koji način pomoći", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede.

Na području Gradiške u olujnom nevremenu oštećeno je 10 stambenih objekata, a velika šteta pričinjena je na poljoprivrednim usjevima. Ogromnu štetu nevrijeme je nanijelo brojnim imanjima u Bijeljini i okolini. Jedno lice smrtno je stradalo u padu sa krova, tokom njegove popravke, dok je  10 ljudi lakše povrijedjeno pri klizanju i padovima tokom sanacije krovova nakon nevremena.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.